Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Terrafugia Transition: Létající auto se poprvé ukázalo ve vzduchu

Naše téma
Redakce | 04.08.2013
další 4 fotky
Terrafugia Transition má být první sériově vyráběné létající auto. | foto: Terrafugia
Oshkosh /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Terrafugia Transition chce být prvním sériově vyráběným létajícím autem na světě. Že to jeho konstruktéři myslí vážně, potvrdili na přehlídce EAA AirVenture Show v americkém městě Oshkosh ve státě Winconsin. Právě tady se tento obojživelník poprvé před zraky veřejnosti vznesl do vzduchu a dokázal, že skutečně umí létat.
Projekt létajícího auta, nebo v tomto případě spíš letadla, s nímž můžete i na silnici, Terrafugia Transition se světu poprvé představil loni na autosalonu v New Yorku, tehdy už za sebou měl úspěšnou homologaci pro silniční provoz. Ve vývoji je však už od roku 2006.

K pohonu využívá plochý čtyřválec Rotax 912S o objemu 1 352 cm3 a s maximálním výkonem 100 koní, který se spokojí s běžným bezolovnatým benzínem. Ve vzduchu činí maximální rychlost 185 km/h, jako optimální cestovní rychlost výrobce uvádí 172 km/h. Na silnici umí "autoletadlo" jet nejvýše 105 km/h, zato vykazuje slušnou spotřebu - jen 6,7 l/100 km.

Během letu se spotřeba samozřejmě zvyšuje, ale ani hodnota 11 l/100 km (18,9 l/h) není špatná. Dolet na plnou nádrž (objem 87 litrů) tak činí 787 kilometrů.




Díky použití moderních, odlehčených materiálů váží Transition jen 440 kilogramů (maximální vzletová je 650 kg) a jako letadlo je řazena mezi ultralighty. Na silnici však patří k větším vozidlům. Je 6 metrů dlouhé, 2,3 metry široké a 2 metry vysoké. Po rozložení křídel se samozřejmě šířka výrazně zvětší - na 8 metrů. Uvnitř najdete místa pro dva cestující.

A cena? Není zrovna lidová. Terrafugia si svůj výtvor cení na 279,000 amerických dolarů, v přepočtu zhruba na 5,5 milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů