Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Terrafugia TF-X: Američané pracují na novém létajícím autě, zvládne kolmý start

Naše téma
Redakce | 01.08.2015
Terrafugia TF-X. | foto: Terrafugia
Americká společnost Terrafugia věří, že budoucnost dopravy patří létajícím automobilům. Proto si k existujícímu projektu Transition, který chce být prvním sériově vyráběným létajícím autem na světě, přibrala nový úkol: vozidlo TF-X.
To má být pro změnu první létajícím automobilem s hybridním pohonným ústrojím.

Celý projekt je teprve na začátku, sám výrobce přiznává, že vývoj zabere osm až dvanáct let. Plány a cíle jsou ale ambiciózní.

TF-X má být čtyřmístné vozidlo, které se díky skládacím křídlům vejde do běžné garáže. Na silnicích se prý bude chovat jako normální auto.

Více informací o prvním létajícím autě společnosti Terrafugia najdete zde.

V "letadlovém módu" je ale TF-X zajímavější. Na koncích křídel totiž najdou místo sklopné elektromotory s vrtulemi, které umožní vertikální vzlet i přistání. Tato schopnost samozřejmě výrazně rozšiřuje možnosti využití.

Terrafugia TF-X.


Elektřinu stroj využije i při pohybu po silnicích, TF-X má být totiž plug-in hybrid. Třísetkoňový benzinový motor přitom má pracovat především ve vzduchu a fungovat bude také jako generátor energie - bude tedy dobíjet baterie elektromotorů. Druhým způsobem dobíjení je klasické připojení k elektrické zásuvce.

Podle představ výrobce má TF-X létat rychlostí kolem 320 km/h a slibuje dolet nejméně 500 mil, tedy více než 800 kilometrů.

Velký důraz Terrafugia pochopitelně klade na bezpečnost. Stroj prý bude jednoduchý na ovládání (naučit se létat průměrnému řidiči běžného auta potvrá jen pět hodin) a dostane autopilota, který bude umět automaticky měnit trasu v případě zvýšeného letového provozu nebo špatného počasí. Dokonce údajně zvládne i sám přistát.

Terrafugia TF-X.


TF-X bude také vybaven padákovým systémem.

Přestože má novinka do výroby stále hodně daleko, Terrafugia už hovoří o ceně. Sice nejmenuje žádné částky, ale slibuje, že se pokusí cenovku nastavit co nejpřijatelněji. Vzhledem k nákladnému vývoji pochopitelně nebude moci konkurovat "normálním" autům, ale bude prý srovnatelná s cenami současných luxusních vozů.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů