Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Touareg je stále technicky nejvíce vyspělým Volkswagenem. Nyní prošel faceliftem

Naše téma
Radek Pecák | 08.12.2023
dalších 5 fotek
Volkswagen model Touareg nabízí již přes dvacet let | foto: Se svolením Volkswagen
Pod kapotou Volkswagenu Touareg se jeden čas objevoval i deseti nebo dokonce dvanáctiválcové motory. Nyní si už musí vystačit se šestiválci. Terénní schopnosti se ovšem stále vylepšují
Již od roku 2002 mají prodejci značky Volkswagen v nabídce model Touareg. Tento vůz, přestože ho většina vlastníků užívá téměř neustále jen na silnici, měl po celou dobu značné terénní schopnosti. "Ty se neustále vylepšují, potvrzuje technický specialista tuzemského zastoupení dovozce Radim Sadílek. "Platí to i o nynějším faceliftu třetí generace, při kterém se například zvětšily nájezdové úhly," uvedl během workshopu pro motoristické novináře.

Některé grafiky dokumentující technická řešení v Touaregu najdete v naší fotogaleriiTouareg si stále nekoupíte jinak než s pohonem všech kol. I když odpružení ocelovými pružinami je stále v nabídce, prakticky nikdo si ho nekupuje. Zákazníci totiž volí vzduchový podvozek, u něhož ocelová péra nahradily vzduchové měchy. V terénní verzi je navíc tento podvozek doplněn o systém automatické regulace světlé výšky a manévrovací schopnosti nejen v terénu jsou lepší díky systému natáčení zadních kol.

Světlou výšku je v případě potřeby možné zvýšit ze standardních 190 milimetrů až na 260, případně ji třeba na dálnici snížit až o 25 milimetrů. Jestliže nechcete zvedat něco těžkého při nakládání do kufru do velké výšky, můžete z měchů upustit další vzduch. Nejnižší část podvozku se pak nad terénem nachází vzdálena pouze 150 milimetrů.

Varianta určená zase převážně pro rychlé silniční přesuny dostala rozpůlené stabilizátory na obou nápravách. Mezi ně je vložen elektromotor, který za pomoci klikového mechanismu působí proti odstředivé síle. Ta by bez toho způsobovala značné náklony karosérie v zatáčkách. Speciální systém s označením ARC ovšem tomuto nepříjemnému jevu dokáže zabránit.

Do rychlosti 37 kilometrů v hodině se zadní kola natáčejí v úhlu až pět stupňů opačným směrem než ta přední, při vyšším tempu už pak ve stejném směru. Díky tomu se Touareg zvládne otočit dokola na stejném prostoru jako o mnoho menší model Polo.

Pod kapotou šestiválce
Touareg po faceliftu pohání zážehový nebo vznětový šestiválec. Všechny mají zdvihový objem tři litry a jsou samozřejmě přeplňované turbodmychadlem. Benzinový motor má výkon 340, vznětový buď 231 nebo 280 koňských sil.

Zájemci můžou mít také Touareg s plug-in hybridním pohonem. Toto ústrojí pak může být vyladěno buď na výkon 380 nebo dokonce 462 koňských sil. To už se na karosérii objeví také písmeno R vyčleněné u Volkswagenu pro ty nejsportovnější verze daného typu vozu.

Dojezd na elektřinu dobité ze zásuvky činí jen několik desítek kilometrů. "Daleko větší smysl ale dává tento elektrifikovaný pohon v okamžiku, kdy se vydáte na delší cestu a zadáte cíl do vestavěné navigace. Auto pak umí dobře hospodařit s energiemi a třeba na tři sta kilometrů dlouhé trase se můžete dostat až na pouze šestilitrovou spotřebu," vysvětluje Radim Sadílek.

V Touaregu se dále například nacházejí ze všech nabízených Volkswagenů nejvíce sofistikované sedačky. Třeba masáž na nich může být skutečně důkladná, protože vzduchové polštářky v nich zabudované pulsují v rozmezí plus-mínus šest centimetrů. Navíc si na nich můžete třeba vysušit zpocená záda. To díky možnost současné aktivace funkce vyhřívání i ventilování.

Oproti jiným Volkswagenům je v Touaregu více a detailněji zaměřených elektronických asistenčních systémů. Jeden z nich vyhodnocuje momentální zatížení střechy, na kterou lze legálně naložit až sto kilogramů těžký náklad. Na základě údajů z něho pak přizpůsobuje své reakce třeba také stabilizační systém ESC.

Hodně toho umí i světla. Třeba v noci vytvářet na silnici speciální světelný obdélník, který vás naviguje do správného odbočovacího pruhu nebo ukáže piktogram znázorňující některé blížící se nebezpečí nebo omezení. Na lidi nebo na zvířata nacházející se v cestě nebo těsně vedle ní zase Touareg upozorní díky zabudovanému systému nočního vidění s infračervenou kamerou. Dosáhne až do vzdálenosti 120 metrů. Funkční přestává být až při teplotách přesahujících osmadvacet stupňů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů