Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Velký techničák v papírové podobě skončil. Od ledna mají auta jen jeden doklad

Naše téma
Radim Šlezingr | 12.01.2024
Ilustrační foto: Velký technický průkaz | foto: Deník/Radim Šlezingr
Takzvaný velký a malý technický průkaz. Bez těchto dvou dokumentů se dosud neobešel žádný majitel motorového vozidla. Od 1. ledna 2024 nejsou velké techničáky vydávány. Oba doklady nahradí jen jeden. Velký technický průkaz bude nově v elektronické podobě.
Začátkem ledna letošního roku vstoupila v platnost nová pravidla týkající se technických průkazů. Největší změnou je to, že již nebudou nově vydávány velké technické průkazy. Tyto průkazy a malé technické průkazy (také Osvědčení o registraci vozidla, část I.) nahradí jediný doklad. V něm budou nejdůležitější technické parametry motorového vozidla. Namísto dvou dokladů bude tištěn jen jeden. Důležité je, že stávající doklady zůstávají nadále v platnosti. Odebrány budou pouze v případě změny, například při prodeji vozidla.

Oficiální název pro velký technický průkaz je Osvědčení o registraci vozidla, část II. Je to základní dokument vydávaný k vozidlu, který obsahuje veškeré informace o vozidle, jeho vlastníkovi a provozovateli.

Portál dopravy funguje od konce roku 2022, zdroj: Portál dopravy


U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližším úkonu provedeném na registračním místě se technický průkaz odebere (tedy obě jeho části) a vydá se doklad nový. Velký techničák dostávali do loňského roku majitelé nových vozidel s malým techničákem při registraci vozu.

Údaje o vozidle
Při koupi nového vozidla dostanete řidič jeden doklad, nové Osvědčení o registraci vozidla. Všechny údaje o autě z registru silničních vozidel mohou řidiči podle Ministerstva dopravy kdykoliv získat k ověření hned čtyřmi různými způsoby - přes Portál dopravy, Portál občana, portál dataovozidlech.cz a aplikaci eTechničák. Druhé dvě jmenované možnosti mají navíc tu výhodu, že u nich není pro kontrolu dat nutné mít elektronickou identitu. Dále je ale stále možné požádat o výdej dat z registru silničních vozidel na úřadě.

„Historicky chybné informace vzniklé ručním zadáváním údajů vám opraví na příslušném úřadě (obce s rozšířenou působností), anebo budete moci využít novinku: připravujeme žádost zdarma přes Portál dopravy, pomocí které bude možné zažádat o bezplatné úpravy v registru silničních vozidel. Celý proces bude velmi jednoduchý, žadatel nafotí technický průkaz a úředník nesprávné údaje v registru upraví,“ uvádí se ve vyjádření Ministerstva dopravy.

Důležitou informací podle něj také je, že technický průkaz nebude řidiči odebrán ani při návštěvě stanice technické kontroly. Ministerstvo doporučuje na kontroly technický průkaz vozit s sebou s tím, že i když se objeví nesoulad informací s registrem silničních vozidel, technik kontrolu provede, navíc nafotí technický průkaz do Informačního systému technických prohlídek a následně dojde zdarma k odstranění nesrovnalostí.

„Možnosti opravit chyby vzniklé ručním vkládám do systému je tak hned několik. Slibujeme si od toho vyčištění dat v Registru silničních vozidel vzniklých ručním zadáváním a migrací dat z různých systémů,“ doplnilo Ministerstvo dopravy.

Připomeňme také, že od 1. ledna 2024 řidiči nemusejí při cestách po ČR mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, oboje však musí mít platné.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů