Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatru čeká přelomová doba. Končí typ s původem z 80. let, chystá se nový Phoenix

Naše téma
Radek Pecák | 23.03.2023
dalších 18 fotek
Koncepce Tatra začne letos druhou stovku svého života | foto: Tatra Trucks
Klasickým bateriovým nákladním elektromobilům odborníci v Tatře nevěří. V Kopřivnici se ale usilovně pracuje na vozech s vodíkovými palivovými články nebo autě s elektromotory, jehož dojezd prodlužuje elektřina vyrobená za pomoci spalovacího agregátu.
Letošní rok začne v Tatře naprosto zásadní proměna současného výrobního programu. Shodou okolností se tak děje právě v době, kdy tato automobilka slaví sto let od zavedení klasické tatrovácké podvozkové koncepce s centrální nosnou rourou. Tu vymyslel geniální konstruktér Hans Ledwinka.

Na to, jak se auto s touto koncepcí vyrábějí, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

„Ani po sto letech není rozhodně přežitá,“ říká v rozhovoru pro Deník ředitel výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Radomír Smolka. „Je tomu právě naopak. Hlavně díky ní Tatra přežila a se současnými majiteli jsme ve shodě, že s ní budeme pokračovat. Má co nabídnout, protože jako jediná nabízí koncepci vhodnou pro ty nejtěžší terénní podmínky. Navíc si ji podle Smolky chválí třeba hasiči díky výborné jízdní stabilitě a nízkému těžišti.

Budou ji tedy využívat i připravované nové modely. Těmi jsou jednak typ Force, pro který se připravuje nová modernější kabina a rovněž druhá generace Phoenixu. „Ten označujeme Phoenix 24, což prozrazuje, že na trh se dostane právě v příštím roce,“ vysvětluje Smolka. Podle něho bude toto auto splňovat veškeré legislativní požadavky jak z hlediska emisí, tak i bezpečnosti. Do výbavy se proto dostanou také elektronické systémy, které zajistí třeba nouzové samočinné brzdění nebo udržování auta v příslušném jízdním pruhu.

Dříve bude k mání typ Force se zbrusu novou a moderní kabinou. V souvislosti s tím se pozvolna ukončí produkce typu Terra, který je faktickým pokračovatelem původního modelu Tatra 815. „Terru vlastně už vyrábíme jen ve čtyřdveřové verzi pro hasiče a ve dvoudveřové pro australský trh,“ uvádí. Máme ještě určitou zásobu kabin a až dojdou, bude to definitivní konec vývojové linie začínající klasickou osmsetpatnáctkou,“ vysvětluje ředitel výzkumu a vývoje.

Nová řada Force v hasičském provedení se čtyřdveřovou kabinou bude mít premiéru už na konci letošního května během brněnského specializovaného veletrhu Pyros.

Více cest k pohonům budoucnosti
Touto událostí a premiérou nového Phoenixu na jaře příštího roku ale proměna Tatry zdaleka nekončí. I tento výrobce těžkých nákladních terénních aut totiž chápe, že v budoucnosti bude minimálně pro Evropu zapotřebí nabízet elektrické nebo hybridní pohony.

„První prototyp Tatra Force e-drive představíme již na přelomu letošního léta a podzimu. „Bude to vozidlo s pohonem na vodíkové palivové články,“ říká Smolka. To je také elektromobil, který si ale „elektrárnu“ stále vozí s sebou. Kromě toho pracujeme na prototypu hybridního vozu, kdy elektřinu může dodávat i spalovací motor ve formě takzvaného range extenderu.

Tyto typy vozidel by podle něho byla Tatra schopná dodat na trh již někdy v roce 2025 nebo 2026. „Záleží ale samozřejmě na zájmu zákazníků, protože takové vozy budou podstatně dražší než ty současné se spalovacími agregáty,“ doplňuje.

„Klasické bateriové vozidlo zatím nechystáme,“ informuje. Problémem je totiž fakticky neexistující infrastruktura pro dostatečně rychlé nabíjení vozidel s opravdu velkými bateriemi.

„Samozřejmě nejjednodušší cestou by byla úprava současných spalovacích motorů na využití syntetických paliv, případně na spalování vodíku,“ dodává. Pro ten by Tatra chtěla využít i svůj tradiční vzduchem přímo chlazený osmiválec. „Máme v tomto směru určitý projekt s ČVUT, ale jsme zatím v počátečním stádiu,“ uzavírá.

Objednávek na své produkty ať už pro civilní nebo vojenský sektor má v současné době Tatra rekordní množství. Letos by se mělo vyrobit přibližně 1700 kusů vozidel a již se připravují opatření ve výrobě pro budoucí navýšení produkční kapacity na 2000 až 2500 kusů.
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 17x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů