Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

"Tatraktor" je venku: Tatra ukázala nový tahač zemědělských návěsů

Naše téma
Redakce | 03.09.2013
Tatra Phoenix 6x6 | foto: Tatra
Kopřivnice - Automobilka Tatra Trucks odhalila svůj nejnovější počin, tahač zemědělských návěsů Phoenix 6x6. Tatrováci stroj, který zatím existuje ve třech prototypech, překřtili na "tatraktor".
Kopřivnický výrobce vyvinul tento vůz ve spolupráci s Rolnickou společností Lesonice v rámci zákaznického projektu. Jeho využítí v praxi je jasné: Na silnici jezdí jako normální auto, ale když přijede na pole, zapne řízení obou náprav a stane se u něj vlastně traktor, jako který je vlastně i homologován. Řidič tedy nepotřebuje řidičák na náklaďák, stačí mu oprávnění na traktor.

Výborná průchodnost terénem předurčuje nasazení v těch nejtěžších podmínkách. Zemědělství, ve kterém se již tatrovky jako nosiče nástaveb (rozmetadla na hnůj, cisterny na kejdu, velkokapacitní korby a podobně) osvědčily a řadu let používají, do této kategorie bezesporu patří. Podle výrobce je zemědělský tahač Tatra Phoenix 6x6 efektivní tam, kde je nutno přepravit zemědělské produkty rychle, a to i po silnici na delší vzdálenosti, kde je provoz silnějších traktorů z ekonomického hlediska nákladný.

K nižším provozním nákladům v terénu i na silnici či zpevněných komunikacích přispívá úsporný, avšak výkonný kapalinou chlazený šestiválcový motor PACCAR MX emisní třídy EURO V o objemu 12,9 l, který je dodáván ve třech výkonových variantách - 265 kW, 300 kW a 340 kW v kombinaci s manuální šestnáctistupňovou převodovkou ZF, automatizovanou šestnáctistupňovou převodovkou ZF AS-Tronic, popřípadě šestistupňovou automatickou převodovkou značky Allison. Všechny nabízené varianty převodovek lze na přání vybavit integrovaným retardérem. Více než 11 tun vážící "tatraktor" dokáže jet maximální rychlostí 65 km/h. 

Rozvor mezi přední a první zadní nápravou činí 3 060 mm, mezi první a druhou zadní 1 450 mm. Na délku (po zadní světla) vozidlo měří 6 965 mm a výška po střechu kabiny je 3 250 mm. 

Vozidlo má čtyři na sobě nezávislé oddělené brzdové systémy: provozní, nouzový, parkovací a motorový. Na přání zákazníka lze vozidlo dovybavit kompresní brzdou MX Engine Brake. Pohodlnou krátkou trambusovou dvoumístnou kabinu s nezávislým topením lze dovybavit na přání zákazníka ochranou ROPS/FOPS (bezpečnost kabiny při převrácení). Tahač je rovněž vybaven širokými nízkotlakými traktorovými pneumatikami 500/60 R22,5 na předních nápravách a 600/50 R22,5 na zadních, které jsou šetrné k tomu nejcennějšímu, co zemědělcům dává obživu – k půdě.

Směr, kterým se kopřivnická automobilka vydala po změně majitelů, je podle výrobce zajímavým náznakem dalšího vývoje a snahy dobýt si na trhu nákladních a speciálních vozidel zpět své výsadní místo. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů