Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatra slaví 120 let. Ohromí vás, co všechno dnes umí vyrobit. Podívejte se

Naše téma
Daniel Fuglevič | 04.06.2017
dalších 61 fotek
Tatra Force 8x8 – vozidlo pro přepravu potrubí. | foto: Tatra
Tatra letos slaví 120. výročí představení svého vůbec prvního produkčního automobilu. A ačkoli druhá nejstarší dosud existující automobilka světa už dlouho osobní vozy nevyrábí, činí se v produkci nákladních vozidel. Možná vás překvapí, co všechno dnes v Kopřivnici umí vyrobit.
Tatra své 120. narozeniny prvního sériově vyráběného automobilu NW Präsident oslavila stejnojmennou limitovanou edicí nákladního vozu Phoenix, která nabízí například dvoubarevné provedení kabiny s červenou metalízou a přední maskou v černém lesklém laku se znakem se zlatým orámováním. Velké logo doplňují nápisy Präsident v historizujícím fontu.

V kabině pak najdeme imitaci dřeva kožená sedadla autorádio a manuální klimatizaci.

Určitě víte, že Tatra má od roku 2013 nové majitele. A zdá se, že se jim i automobilce daří.  Loni Tatra vyrobila 1326 aut, což bylo meziročně o 56 procent více.

Čtěte také: Nejrychlejší Škody vznikaly v Británii. Se sériovým autem neměly moc společného

Čeho všeho je teda dnes Tatra schopná? Co všechno zvládne vyrobit? Dá se říct, že stále platí známé rčení „Tatra nezná bratra", neboť pohled na dlouhý seznam různých druhá vozidel a jejich modifikací ohromí.

Tatrovka samozřejmě maximálně využívá výhodu v podobě páteřového rámu. Ten totiž díky modulové konstrukci nosné roury s nápravami s výkyvnými poloosami umožňuje postavit řadu různých aut. Navíc se skvěle hodí i do těžkého terénu.

Na širokou přehlídku náklaďáků Tatra se určitě nezapomeňte podívat v galerii.

Stavebnictví jako základní kámen
Nákladní tatrovka odjíždějící ze stavby, to je skoro definitivní představa vozidel Tatra už po mnoho let. V oboru stavebnictví si značka udržuje stále silné kořeny, přičemž její výběhový typ Terrn°1, byl nahrazen novou generací modelu Phoenix, vytvořenou ve spolupráci se značkou DAF.

Právě Phoenix nyní zastává roli nejrozšířenějšího modelu, co se týče klasických sklápěčů. Phoenix používá přeplňované řadové šestiválce americké značky Paccar o objemu 11 či 13 litrů. Ty jsou schopny produkovat výkon až 510 koní (375 kW) a točivý moment 2500 Nm podle naladění.

Phoenix je v nabídce v několika verzích dle pohonu a počtu náprav. Nejmenší verzí je čtyřkolová verze, nabídku doplňují šestikolové i osmikolové varianty, samozřejmě s pohonem všech kol. Prostupnost náročným terénem je zaručena díky podvozku kombinujícím vzduchové měchy a vinuté pružiny na všech nápravách.

Čtěte také: Která auta si majitelé nechávají nejdéle? Žebříčku vládne Toyota

Mezi největší sklápěče na základě modelu Phoenix pak patří těžební desetikolové speciály, které dokáží uvést až 37,5 tuny materiálu a používají nejvýkonnější motorizaci. V rámci individuálních služeb pak Tatra nabízí v podstatě neomezené rozmezí využití svého pracovního stroje.

Pro zemědělce i lesníky
Na stejném základě tak automobilka umí postavit tahače převoz dřeva s pohonem 6x6 a dále připojitelným přívěsem. Ten může být doplněn i hydraulickým ramenem pro naložení klád umístěným za kabinou. Takto specifikovaná souprava dosahuje délky přes 14 metrů.

Špičkou zemědělsky zaměřených Tater je šestikolový agrotahač s návěsem pro pohyb na polích. Je vybaven terénními pneumatikami s výrazným vzorkem, protože v maximálně naloženém stavu může mít hmotnost až 75 tun a zapadnutí takto těžké soupravy nepřipadá v úvahu.

Co bychom nakonec dělali bez cestářů? Komunální odvětví tak zajišťují menší či větší pracovní vozy s radlicemi pro odklízení sněhu, korbou na štěrk a sypačem či dále třeba cisternové čističe cest s kartáči.

Největší české vozidlo
Až v odvětví těžby ropy a plynu se však rodí opravdové mamutí speciály. Většinou jsou postaveny na základě legendární, avšak dnes rozsáhle inovované, Tatry 815, která v současnosti nese jméno Force nebo Terra - to podle určení.

V těchto modelech se stále používají originální vzduchem chlazené osmiválce Tatra produkující až 442 koní (325 kW) a 2000 Nm točivého momentu. Dnes jsou jedinými vzduchem chlazenými motory na světě, které splňují normu Euro 5.

Čtěte také: Avia opravdu žije. V Moskvě představila novinku, po čtyřech letech obnoví výrobu

Opravdová síla je potřeba, jelikož ve standardní nabídce jsou až čtrnáctikolová monstra s širokou variabilitou konečného využití.

Na jedné straně tak máte osmikolový transportér ropného potrubí, dále třeba desetikolovou palivovou cisternu o objemu 29 000 litrů anebo dvanáctikolovou Tatru s rozkládací vrtnou plošinou.

Pro mobilní vrtnou soupravu bylo před dvěma lety vytvořeno i rekordně velké, 18 metrů dlouhé vozidlo s šestnácti koly. Celková hmotnost se vyšplhala na 90 tun a průměr otáčení tohoto monstra je 60 metrů. I dnes jde o vůbec největší vozidlo vyrobené v Česku.

Hasičské speciály všech druhů
Tatrovky pro hasiče obvykle využívají techniku zmíněných modelů Force nebo Terra, u kterých se podobně jako u těžařských vozů používají motory Tatra v různém výkonnostním rozmezí.

Kromě standardních výjezdových hasičáků zajišťuje Tatra i velké cisterny s integrovanými stříkačkami, nosiče vysunovacích žebříků, vyprošťovací vozy či nákladní vozy s hydraulickými rameny a rovněž speciální letištní hasicí vozy s maximální rychlostí přes 115 km/h.

Armádní vozy jsou vrcholem
Závěrečnou úroveň různorodosti Tatry uzavírá nabídka armádních vozidel. K vojenským účelům je využíván model T810 pojmenovaný Tactic, který má pod kapotou motor Renault o výkonu 240 koní (177 kW) a točivém momentu 920 Nm.

Specifikace je podle představ striktně vojenská. Kabina může být pancéřovaná s odolnější podlahou a střechou s přípravou na instalaci kulometu. Standardní transportér má v nákladovém prostoru lavici pro 16 vojáků a zadní vyklápěcí plošinu.

Čtěte také: Ronaldo si na svoje Bugatti vydělá za pět hodin. Jak to mají další fotbalisti?

V nabídce je však také dříve zmíněný model Force v armádní specifikaci. Až desetikolové speciály mohou být rovněž pancéřované a jsou z výroby upravené pro možnost přepravení letounem C-130 Herkules. Kabinu lze vybavit přetlakovým filtračním systémem proti útoku chemickými zbraněmi, střešním průlezem a také upevněním pro palné zbraně.

Tatrovka nabízí i takzvaně očesané podvozky, na které jsou pak individuálně umístěné různé nástavby. Tímto způsobem využila dánská armáda osmikolové podvozky, na které instalovala vlastní kabiny a velké houfnice o ráži 115 mm.

Podobným způsobem Tatra zásobuje armády po celém světě a nyní už má na svědomí stovky tisíc vyrobených vozů. Co se tak může zprvu zdát jako zahraniční armádní vozidlo neznámé značky, může být nakonec pod vnějškem česká tatrovka se vzduchem chlazeným osmiválcem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů