Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatra získala zakázku za 4,5 miliardy korun. Bývalý šéf Adams odchází do důchodu

Naše téma
ČTK | 30.07.2013
Ilustrační foto | foto: Deník/Sonnek Pavel
Kopřivnice - Tatra uzavřela nejvýznamnější zakázku v posledních letech. Má hodnotu 4,5 miliardy korun. Smlouva se týká dodávek automobilů a výrobních zařízení do oblasti Blízkého východu, oznámil za Tatru Radek Ivaniškin. Tým vedený generálním ředitelem Ronaldem Adamsem podle něj pracoval na dojednání tohoto kontraktu téměř tři roky. Podrobnosti ke smlouvě nelze zatím na přání zákazníka zveřejnit, uvedl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.
Loni v říjnu ředitel pro mezinárodní obranné programy Tatry Pavel Štefka řekl, že automobilka chystá dlouhodobý kontrakt v Saúdské Arábii. Mělo jít dodávku středních Tater 810, které jsou součástí výzbroje české armády. Podle Štefka byl předpoklad, že do budoucna se budou vozidla pro nejbližší region montovat přímo v Saúdské Arábii. Internetový server Pakistan Defence už před téměř dvěma měsíci oznámil, že saúdská Military Industries Corporation začala vyrábět Tatry 810, které mají nahradit stárnoucí americká vozidla.

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Letos ale kvůli dluhům skončila v dražbě. Její hodnota byla stanovena na 1,765 miliardy korun, přičemž její závazky činily zhruba 1,5 miliardy korun. Od dubna automobilku vlastní z 65 procent Jaroslav Strnad a ze 35 procent společnost Promet Tools Reného Matery.

Adams, který reprezentoval bývalé majitele, už od prodeje Tatry podnik fakticky neřídil. Ivaniškin dnes rovněž oznámil, že Adams 31. července odchází do penze.

Společnost Tatra Trucks, jíž nyní Tatra patří, tento měsíc oznámila, že letos v období od 15. března do 30. června automobilka dosáhla provozního zisku 83,8 milionu korun a obratu 762,1 milionu korun. Letos má v plánu vyrobit 880 vozů, loni jich prodala 531. V současnosti má Tatra včetně dceřiných společností téměř 2000 zaměstnanců.

V roce 2011 automobilka snížila svou ztrátu o 118 milionů na 39,6 milionu korun. Ztráta celé skupiny Tatra včetně dceřiných firem ale předloni vzrostla téměř o sto milionů na 217 milionů korun. Výsledky za rok 2012 dosud firma nezveřejnila.

Bývalý šéf automobilky Tatra Ronald Adams odchází do důchodu
Ronald Adams
Generální ředitel kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams odchází do důchodu. Z podniku odejde 31. července. Oznámil to Radek Ivaniškin. Od převzetí firmy novými majiteli, kteří ji letos v březnu získali v dražbě, už Adams podnik fakticky nevedl.

Američan Adams působil v Tatře v různých funkcích od roku 2001, původně jako zástupce amerických akcionářů v dozorčí radě. Od roku 2006, kdy automobilku čtyři čeští a zahraniční investoři ovládli, byl Adams generálním ředitelem a předsedou představenstva. Kvůli dluhům ale letos Tatra skončila v dražbě.

Mluvčí firmy Tatra Trucks, které nyní automobilka patří, Andrej Čírtek řekl, že Adams funkci sice stále měl, ale nevykonával ji. "Jeho kompetence po změně majitele automobilky od počátku převzali předseda představenstva společnosti Tatra Trucks Petr Rusek a místopředseda představenstva Radek Strouhal," řekl Čírtek.

Adams v současné době čelí obžalobě z korupce. Případem se zabývá soud v Brně. Podle obžaloby nabídl Adams na veletrhu IDET v roce 2009 v Brně tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi úplatek 20 milionů korun za to, že zajistí armádní zakázku pro firmu Tatra. Adams vinu odmítá, Bartáka prý na veletrhu jen potkal a pozdravil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů