Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatra by mohla opět vyrábět osobní auta. Mluví se o "novém" Tatraplanu

Naše téma
Redakce | 05.12.2016
Tatra 600. | foto: Jean-Pol Grandmont
Česká automobilka Tatra by se mohla vrátit k produkci osobních aut. Nehodlá však vyrábět běžné vozy, zaměří se totiž na stavbu moderních replik slavných modelů ze své minulosti.
Prvním takovým automobilem by podle informací týdeníku Ekonom mohla být "nová" Tatra T 600, známá také jako Tatraplan. Nešlo by přitom o věrnou repliku - vůz by totiž měl splňovat veškeré současné bezpečnostní požadavky a měl by být použitelný každý den.

Nový Tatraplan tak dostane moderní podvozek, moderní motor a zřejmě i současné asistenční systémy.

Tatra 600.


Na moderním základě však bude umístěna charakteristická proudnicová karoserie. Také interiér by se měl nést v duchu původního stroje a nabídnout retro atmosféru přelomu 40. a 50. let.

Takový vůz by se pochopitelně vyráběl kusově, na objednávky zákazníků. I proto nelze počítat s lidovou cenou - Tatra by si za moderní T 600 mohla účtovat klidně i částku převyšující 2,5 milionu korun.

Tatra 600.


Původní Tatraplan se vyráběl v letech 1948 až 1952. Ve své době zaujal například ocelovou samonosnou karoserií s pontonovým tvarem, efektivní aerodynamikou či dvoudílným předním oknem bez výrazného středního sloupku - okno bylo uprostřed pouze utěsněné úzkým pryžovým profilem.

Motor, vzduchem chlazený čtyřválcový boxer, byl pochopitelně umístěn vzadu. Tatra celkově vyrobila 6342 kusů, z toho 4242 vzniklo v Kopřivnici. Zbytek aut byl postaven v posledním roce produkce v Mladé Boleslavi.

Tatra 600.


Výroba osobních automobilů se značkou Tatra skončila v roce 1999. Od té doby se o obnovení produkce sice už několikrat mluvilo, ale k renesanci nikdy nedošlo.

Tentokrát to snad už dopadne jinak, už jen proto, že se firma po dlouhé době zdá být v dobré kondici. Podle zdroje týdeníku Ekonom by rozhodnutí o výrobě moderního Tatraplanu mohlo padnout v prvním pololetí příštího roku. Vývoj a homologace nového osobního auta pak zabere zhruba tři až pět let.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů