Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tatra 603 X Coupe mohla být klenotem našich silnic. Nedostala ale šanci

Naše téma
Dominik Valášek | 18.03.2018
dalších 16 fotek
Kresba Fridricha Hudece podle návrhu Jána Ciny. | foto: Archiv Maroše Schmidta
Mezi mnohými verzemi a prototypy, které doprovázely existenci legendární Tatry 603, našla by se i dvoudveřová varianta 603 X Coupe. Tento vůz byl snem nadšenců a konstruktérů z Bratislavy, kteří stáli za zajímavou, bohužel však neuskutečněnou čtyřdveřovou Tatrou 603 X. Vypadá to ale, že minimálně kupé nakonec vznikne. Po padesáti letech.
Čtyřdveřová 603 X vznikla v druhé polovině šedesátých let, když se Tatra snažila najít náhradu za stárnoucí 603. Komplikovaného úkolu se zhostilo oddělené vývojové centrum Tatra Bratislava, vedené inženýrem Ivanem Mičíkem.

Z mnoha návrhů byl nakonec vybrán jeden, který se dočkal finálního zpracování v podobě funkčního prototypu, dnes vystavovaného v kopřivnickém muzeu. Celý příběh dlouhé cesty ke vzniku prototypu 603 X si můžete přečíst v tomto článku.

Tatra 603 X od slovenského týmu se sice dočkala určité pochvaly, ale sériová výroba schválena nebyla. Tatra se vydala cestou spolupráce s italskou karosárnou Vignale a dala tak později vzniknout klasické 613.

Po projektu s názvem 603 X ve výsledku zbyl jen zklamaný vývojový tým, který se ovšem nemínil vzdát. Na základu původního návrhu proto začal pod Mičíkovým vedením vznikat další vůz, jenž měl české Tatře ukázat vyspělost slovenského designu. Tentokrát se ovšem nejednalo o prezidentskou limuzínu, ale o sportovně laděné a elegantně vyhlížející dvoudveřové kupé.

Z několika různých designů, vytvořených designéry Fridrichem Hudecem, Jánem Oravcem a Ivanem Schusterem, byl opět vybrán jeden, zpracovaný coby sádrový model v měřítku 1:10. Jenže tady nadšený vývoj bohužel skončil. Vývojový tým Tatry Bratislava byl odstřižen od potřebných finančních prostředků, lidé postupně odešli jinam a celý závod nakonec zanikl. Ambiciózní Tatra 603 X Coupe tedy skončila jen coby sádrový model.

Vystavený je dnes v Dopravním Muzeu v Bratislavě.

I z něj, případně z dochovaných kreseb a technických návrhů, je vidět, že Tatra 603 X Coupe mohla být skutečně ladným vozem s úžasným designem. Navíc s motorem vzadu...

Po padesáti letech zpět k rýsovacímu prknu
Padesát let nebylo po slovenském kupé ani vidu ani slechu. Celý projekt však začal znovu ožívat. Nového startu se zhostilo Slovenské múzeum dizajnu, oživit ladné kupé touží především jeho šéf Maroš Schmidt. Mladí automobiloví designéři se sešli spolu s lidmi z původního týmu, aby během následujících dvou let společně vytvořili laminátovou maketu 603 X Coupe v životní velikosti.

Celý projekt, který před padesáti lety skončil neúspěchem, tedy znovu nastartuje tam, kde byl kdysi ukončen. Právě maketa v životní velikosti, doplněná o interiér, je totiž dalším logickým krokem při návrhu vozidla. Jen místo původního zázemí Tatry Bratislava využije nový tým prostor FormLABu v Mostu pri Bratislave.

Akce slovenských nadšenců se navíc dočká i filmového zpracování. Ojedinělý automobilový projekt, kdy se spojují dvě generace automobilových konstruktérů a designérů, dokumentuje Pavel Jelenek se svým týmem. Výslednou práci, spolu s hotovým modelem vozu, budeme moci jednou vidět právě ve Slovenském muzeu designu.

Pochopitelně se nabízí ještě otázka, zda je možné, aby návrh Tatry 603 X Coupe došel ještě do další, tentokrát již funkční fáze.

Výroba pojízdného prototypu je zatím finančně i technicky vzdálená, ovšem tým tuto ideu rozhodně nenechává u ledu. Do budoucna tak není nic vyloučeno. A my budeme držet palce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů