Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Takové auto tu už hodně dlouho nebylo: První svezení s Alpine A 110 S

Naše téma
Radek Pecák | 02.07.2022
dalších 10 fotek
První jízda trvala hodinu, Bohužel jen hodinu... | foto: Alpine
Pravověrní řidiči se na sklonku éry spalovacích aut dočkali v Česku lahůdky - sportovního kupé Alpine A 110. Už jsme ho měli možnost řídit.
Teprve pět let poté, co Renault obnovil značku Alpine a v západní Evropě začal prodávat model A 110, se možnosti koupě tohoto vozu na území Česka dočkají i zdejší nadšení řidiči.

Právě pro ně je totiž toto malé sportovní dvoumístné kupé určeno. Má všechno, co příznivci zábavného svezení požadují - solidně výkonný motor, pohon zadních kol a hlavně nízkou hmotnost.

Aby byla tato posledně jmenovaná podmínka, přináší to zákazníkovi i některá drobná omezení. Setkal jsem se s nimi i já, když jsem usedl do vozu přistaveného k hodinové testovací jízdě v jednom krkonošském golfovém resortu.

Na zkoušený kousek se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Mohl jsem si totiž vyzkoušet nejvýkonnější a nejsportovnější verzi "S", která má kompozitový skelet sedaček. Ty se dají sice posouvat dopředu a dozadu, ale sklon opěradla je třeba upravovat za pomoci nářadí. Konstruktéři totiž usoudili, že klasická šroubovací matice nebo páčka by už byly příliš těžké....

Jinak ale ani tato verze nenutí řidiče se nějak zvlášť omezovat z hlediska komfortu obvyklého pro moderní auta. Je tu automatická klimatizace, navigace, pochopitelně také audiosystém...

Okénka se stahují prostřednictvím tlačítek na středové konzole, na dveřích totiž na ně není místo. Stejně tak moc nemáte, kam si uložit třeba plastovou láhev s pitím. Elektricky ovládaná zpětná zrcátka se nastavují pomocí hodně obstarožně působícího přepínače vlevo od volantu.

Podobně jako řada moderních elektrických aut má Alpine A 110 dva zavazadlové prostory. Jeden je pod přední, druhý pod zadní kapotou. Motor po jejím otevření neuvidíte. Je skrytý v prostoru za sedačkami.

Žádný kostitřas...
Právě jeho umístění uprostřed auta je samozřejmě jedním z nejlepších receptů na zábavnou jízdu. .. Ale pěkně popořádku: Hned po ujetí prvních desítek metrů, když jsem najel na velmi nepěkný povrch komunikace, jsem byl překvapený, jak je podvozek komfortní. Čekal jsem drncání, odskakování, prostě řadu projevů nespokojenosti. Jenže se ukázalo, že i tato verze (byť je podvozek oproti ostatním verzím Alpiny A 110 snížený o 4 milimetry a je celkově i jinak upravovaný), může klidně sloužit k cestám do práce a zpět.

Motor (výkon činí 300 koní) má dostatek potenciálu pro předjíždění čehokoli a prakticky kdekoli. Ovšem nejlepší na "alpince" je její poslušnost vůči povelům od volantu. Pokud za ním sedí někdo, kdo se nesnaží o zbytečně rychlé "strhávání" vozu do zatáček, ale naopak si pečlivě vybere stopu a drží ji, pak je průjezd obloukem čirá radost.

Jestliže dáte za vrcholem zákruty trošku moc plynu, pak se samozřejmě hrne do přetáčivého smysku, ale dá se to jednoduše a rychle vyřešit včasným "kontra".

Bohužel jsem si to mohl vyzkoušet zatím jen krátce. Více dojmů přineseme po klasickém redakčním testu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů