Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Největší hasičská auta jezdí na letištích. Musí je pohánět dva motory

Naše téma
Jiří Švamberk | 29.01.2019
dalších 15 fotek
foto: Oshkosh
Přehled těch největších hasičských speciálů, bez kterých by se žádné velké letiště neobešlo.
Tahle auta nejsou často vidět. Vy je vlastně vidět ani nechcete, protože jejich nasazení nikdy nevěstí nic dobrého. Letištní hasičské speciály jsou automobilovými monstry, vedle kterých i dálkový kamion vypadá jako drobek.

Z hlediska techniky však jde o neskutečné stroje, které uvezou tisíce litrů vody, stovky litrů hasicího pěnidla a prášku pro hašení. I přesto jsou schopny zrychlit z 0 na 80 km/h za 20 sekund, což je výrazně rychleji, než zvládne leckterý malý nákladní automobil.

Na světě existuje hned několik výrobců, kteří se výrobou těchto letištních hasicích speciálů zabývají. Mezi ty nejznámější patří americký Oshkosh Motor Truck Manufacturing Company, který vyrábí například také hasicí speciály pro americkou armádu, Rosenbauer, Magirus nebo turecký Volkan. Každý z těchto výrobců speciální hasičské techniky své modely nabízí v několika konfiguracích – od klasického 4x4 přes 6x6 až po největší 8x8.

Letištní speciál Volkan LION je postaven na terénním podvozku MAN SX 43.1000 s konfigurací pohonu 8×8, první dvě nápravy jsou řiditelné. Motor je také MAN s výkonem 1000 koní.


My jsme se pochopitelně zaměřili na ty největší, tedy na čtyřnápravové kolosy, které jsou mnohdy vybaveny dvěma velkoobjemovými motory s obrovským výkonem i točivým momentem, díky nimž dokážou i přes hmotnost několika desítek tun generovat maximální rychlost atakující 150 km/h.

Tyto v drtivě terénně koncipované stroje využívají nejmodernější techniku, jako například noční vidění nebo kamerový systém, který hasičům následně pomáhá analyzovat efektivitu zásahu.  

A jaké letištní 8kolové speciály jsou ty největší a nejvýkonnější? To se dočtete v naší komentované galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů