Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Takhle se vydělávají peníze.

Naše téma
Jiří Švamberk | 10.11.2018
dalších 7 fotek
foto: Ford
Stejná převodovka, stejné poměry, ale úplně jiná cena. Ford si za náhradní díly do převodovky Getrag ve srovnání s jinými značkami účtuje dvounásobek.
V současné globální době se poměrně častým jevem, že různé značky sdílejí některé součástky s jinými značkami. Některé používají dokonce díly třetích stran, které jsou samozřejmě k dispozici všem ostatním. Cílem je co nejvíce snížit výrobní náklady.

Jedním z takových případů je také supersportovní model GT od Fordu, do kterého americký výrobce použil dvouspojkovou převodovku Getrag. Konkrétně jde o převodovku 7DCL750, měnící převodové poměry také u Ferrari California/458 a Mercedes-AMG GT/SLS. Tato převodovka je schopná zvládnout i obrovský točivý moment velkoobjemových vidlicových osmiválců. Ford dokonce používá úplně stejné převodové poměry, jako Mercedes-AMG GT.

Pokud jde o naprosto záměnnou převodovou skříň, jeden by řekl, že náhradní díly budou úplně stejně drahé. Chyba lávky.

Americký magazín Road & Track přišel s informací, která srovnáná ceny náhradních dílů pro převodovku 7DCL750 právě mezi Mercedesem a Fordem. Tak například Ford za náhradní díl s katalogovým číslem HG7Z-7000-A požaduje necelých 28 tisíc dolarů. To však v případě, že dáte protiúčtem poškozenou převodovku, jinak se cena vyšplhá až k necelým 33 tisícům dolarů. Naproti tomu Mercedes-AMG, známý svou nemilosrdnou cenovou politikou, požaduje za stejný díl 14 940 dolarů, 11 715 dolarů v případě, že dáte k dobru svou starou skříň.



Důvodů může být více, ale my bychom se přikláněli k limitované sérii, kterou Ford nedávno navýšil na 1350 jednotek do roku 2022. Tak nebo tak, dvounásobná částka za záměnný díl je příliš. Na druhou stranu, majitel Fordu GT může pro poškozený díl ke konkurenci…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů