Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tak to je on, nový Kodiaq. Škoda představila svoje první velké SUV

Naše téma
Redakce | 01.09.2016
dalších 26 fotek
Škoda Kodiaq. | foto: Škoda Auto
Podoba prvního velkého SUV české automobilky Škoda už není tajemstvím. Nový Kodiaq, který nabídne až sedmimístný interiér a největší zavazadlový prostor ve své třídě, se začne prodávat na začátku příštího roku.
Novinka zaujme už na první pohled - a to především některými pro značku novými prvky. Šéfdesignér značky Jozef Kabaň v souvislosti s tímto SUV dokonce hovoří o novém designovém jazyku. "Tento jazyk je velice výrazný, emocionální a nadčasový," říká Kabaň.

Například charakteristická maska chladiče s vertikálním žebrováním byla přepracována tak, že nyní působí mohutněji. A i samotná "žebra" jsou ztvárněna jinak - nově jsou dvojitá. Nechybí ani netradičně umístěné světlomety a mlhovky.

Kodiaq na délku měří 4697 milimetrů, široký je 1882 mm a vysoký 1676 mm. Rozvor dosahuje 2791 milimetrů. Škoda slibuje mimořádně prostorný interiér a největší zavazadelník v segmentu - jeho základní objem činí 720 litrů, maximum je 2065 litrů.

Škoda Kodiaq.


Součástí volitelné výbavy jsou elektricky ovládané páté dveře, které lze (také v rámci volitelné výbavy) otevírat a zavírat pohybem nohy pod nárazníkem nebo tlačítkem v interiéru.

Díky možnostem sklápění, podélného posunu zadních sedadel (v rozsahu až 18 centimetrů) a nastavení sklonu opěradel se může interiér auta přizpůsobit počtu osob i množství zavazadel.

Délka interiéru činí 1793 mm, šířka ve výšce loktů vpředu 1527 mm a vzadu 1510 mm. Prostor nad sedadlem má vpředu 1020 mm a vzadu 1014 mm. Pro kolena cestujících na zadních sedadlech je k dispozici až 104 mm.

Co přinese výbava?
Bde-li vůz vybaven příplatkovým sedadlem spolujezdce se sklopným opěradlem, vejdou se do vozu předměty o délce až 2,9 metru.

Kodiaq také nabídne několik zajímavých prvků výbavy, některé se u škodovky objeví premiérově. Jako první škodovka dostane například vyhřívaný volant, dále třeba paket Spánek, který zahrnuje speciální hlavové opěrky s výsuvnými bočnicemi na zadních sedadlech a klapky na oči.

Novinku představuje také automaticky výsuvná plastová ochrana hran dveří, která zabraňuje poškození při jejich otevírání. Ochranu dostal nejen přední pár, nýbrž i ten zadní.

Škoda Kodiaq.



Užitečný může být i systém Area View, který díky širokoúhlým kamerám umístěným na přídi a zádi vozu a v krytech vnějších zpětných zrcátek, na palubním monitoru zobrazuje několik kombinací pohledů z bezprostředního okolí vozu. Mimo jiné také virtuální pohled na vůz z ptačí perspektivy a 180° záběry z přídě a zádě.

Detailní informace o designu a výbavě najdete zde.

Novinkou je dále například asistent pro jízdu s přívěsem: pokud Kodiaq táhne přívěs, převezme systém řízení při pomalém couvání. Nový couvací asistent kromě toho vůz zabrzdí, pokud za ním identifikuje překážku.

Škoda samozřejmě kladla důraz na módní konektivitu. Systém Škoda Connect nabídne dvě kategorie služeb: zatímco služba Infotainment Online zajišťuje navigaci a informace (například aktuální dopravní situaci, počasí nebo ceny pohonných hmot) v reálném čase, Care Connect slouží k vzdálenému přístupu k vozu a asistenčním službám.

Škoda Kodiaq.



Služby Infotainment Online jsou po dobu jednoho roku od zakoupení nového vozu zdarma, poté jsou za příplatek.

S koncernovou technikou
Kodiaq také s novým pojetím palubní desky. "Přístrojovka" je totiž rozdělena na dvě symetrické zóny určené pro řidiče a spolujezdce a nově sází na výrazné vertikální prvky, jako například čtyři velké výdechy ventilace.

Dva prostřední výdechy obklopují rozměrný displej palubního infotainment systému. Jeho hrany pokračují v horní části přístrojové desky a tvoří trpézovitý motiv, připomínající podobný detail na přední kapotě.

Velký displej (základní provedení má 6,5palcovou obrazovkou, lepší výbavy 8palcovou) byl prý navržen tak, aby zpracováním připomínal sklo.

Škoda Kodiaq.



Kodiaq stojí na známé platformě MQB koncernu Volkswagen. Při zahájení prodeje budou moci zákaznici volit mezi pěti pohonnými jednotkami - dvěma verzemi motoru 2,0 TDI (110 kW/150 k a 140 kW/190 k) a třemi zážehovými motory TSI (1,4 TSI a 2,0 TSI).

Základní benzinový motor nabídne výkon 125 koní (92 kW), jeho silnější provedení pak 150 koňských sil (110 kW). Dvoulitr dává 190 koní (132 kW).

Naftové dvoulitry poskytují 150 koní (110 kW), respektive 190 koní (140 kW). Později by měl dorazit také plug-in hybrid.

Obě vrcholné motorizace, tedy TDI o výkonu 190 koňských sil a TSI o výkonu 180 koní, jsou kombinovány s novou dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou (DSG) a pohonem všech kol. Pro silnější verzi čtrnáctistovky v kombinaci s pohonem všech kol je k dispozici manuální šestistupňová převodovka nebo šestistupňová "dvouspojka", pohon předních kol lze zvolit jen s šestistupňovým DSG.

Škoda Kodiaq.


Základní naftová motorizace s pohonem 4×4 je nabízena s manuální šestistupňovou převodovkou nebo sedmistupňovou převodovkou DSG, verze s pohonem předních kol pak výlučně se sedmistupňovou převodovkou DSG. Vstupní motorizace TSI se dodává se šestistupňovou manuální převodovkou a pohonem předních kol.

Podvozek sází na kombinaci přední nápravy typu MacPherson a víceprvkové zadní nápravy. Standardem budou 17palcová kola, Škoda ale nabídne i "osmnáctky" i "devatenáctky".

Zájemci budou moci sáhnout také po adaptivních tlumičích a možnosti volby jízdních režimů.



Pro čtyřkolky bude k dispozici volitelný režim Off-road, který stiskem tlačítka všechny relevantní systémy – management motoru, asistenční systémy a elektronické podvozkové systémy ABS a ESC – samostatně přizpůsobí podmínkám v terénu.

První vozy Škoda Kodiaq se dostanou k zákazníkům v únoru příštího roku. Objednávat je ale bude možné již po říjnovém autosalonu v Paříži, kde automobilka vůz uvede ve světové výstavní premiéře.

Škoda Kodiaq.


Česká premiéra se uskuteční 18. října v pražském Karlíně a široká veřejnost se s autem bude moci seznámit v rámci výstavy Designblok 27. až 31. října v Praze.

Kodiaq je už sedmým modelem značky, mezi které vedle menšího SUV Yeti, patří Citigo, Fabia, Rapid, Octavia a Superb.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Premiéra Škody Kodiaq se blíží. Tohle všechno už o autě víme
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů