Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tak se to má dělat! Němci restaurují klasické Jaguary XJ do moderní podoby

Naše téma
Jan Markovič | 30.12.2018
dalších 7 fotek
Arden AJ 4 Jaguar XJ12 | foto: Arden
Firma Arden má v plánu vrátit na silnice celkem 235 Jaguarů XJ12. Jeden z prvních kousků si můžete prohlédnout právě teď.
Klasické Jaguary jsou bezesporu krásná auta, která si zaslouží obdiv. Mají ale jeden problém. Je jím spolehlivost, pro jejíž nedostatek jsou přímo vyhlášené. To je případ i modelové řady XJ, která se dnes kvůli tomu prodává za pakatel a na silnici ji jen tak nepotkáte. Německá společnost Arden se tomu rozhodla udělat přítrž.

Ve svých garážích má prý právě teď 235 Jaguarů XJ12, které postupně restauruje a upravuje do modernější podoby. Její přístup je ale velmi decentní, a tak byste si mohli novinku splést s klasickým vozem.

Zásadní změny totiž prodělal hlavně motor. Benzinový dvanáctiválec dostal vetší nasávací trubky, pořádné ventily, sportovní výfukový systém a upravenou řídící jednotku. Povedlo se tak zvýšit jeho výkon na 320 koní a 438 Nm točivého momentu. Výsledkem je, že se auto dokáže na silnici pohybovat rychlostí až 238 km/h.

Technici Ardenu se ale nezastavili jen u motoru. Pracovali také na zpevnění šasi, přidali nové brzdy a upravili podvozek, který doplnili o nastavitelné tlumiče Koni. Auto nyní stojí na pohledných 18“ kolech a obouvá pneumatiky 245/40 ZR. Vnitřek vozu prošel také zajímavou renovací.

Výsledek práce Ardenu na Jaguaru XJ12 si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů