Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tak přece. Land Rover žaluje čínskou automobilku kvůli kopírování

Naše téma
Redakce / ČTK | 04.06.2016
Landwind X7. | foto: Landwind
Jaguar Land Rover prý žaluje čínskou automobilku Jiangling Motor. Britský výrobce tvrdí, že model Landwind X7 společnosti Jiangling kopíruje design jejího vozu Range Rover Evoque. 
Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Podobná žaloba je přitom neobvyklým krokem, protože světové automobilky se navzdory rozšířenému a často neskrývanému kopírování obvykle vyhýbají právním sporům v Číně. Domnívají se, že šance na vítězství nad domácími podniky jsou velmi malé.

Žaloby navíc mohou vést k negativnímu postoji čínské veřejnosti, která může mít pocit, že zahraniční výrobci tímto způsobem šikanují domácí podniky.

Pekingský právník Čchen Ťi-chung uvedl, že pokud by Jaguar Land Rover v tomto soudním sporu uspěl, mohlo by to přimět k žalobám také další zahraniční výrobce a urychlit přechod Číny k důraznějšímu uplatňování práv v oblasti duševního vlastnictví.

Honda uspěla, ale...
Nicméně britského výrobce, který je od roku 2008 součástí indické skupiny Tata, by žaloba mohla představovat zdlouhavý a vyčerpávající proces. Japonské automobilce Honda Motor například trvalo 12 let, než se jí podařilo vyhrát soud s málo známým čínským výrobcem, který okopíroval její SUV CR-V.

Honda navíc dostala odškodné pouhých 16 milionů jüanů (58 milionů Kč), ačkoli usilovala o 300 milionů jüanů (téměř 1,1 miliardy Kč).

Společnost Jiangling představila automobil Landwind X7 v listopadu 2014 a vysloužila si kritiku kvůli jeho nepopiratelné vnější podobnosti s vozem Evoque (na fotografii níže).

Range Rover Evoque.


"Vážně mě mrzí, že se kopírování vrátilo. Pověsti činského průmyslu to rozhodně nepomůže. Bohužel tu nejsou žádné zákony, které by nás ochránily, takže to musíme brát, jak to je. Zatímco v Evropě jsme chránění proti plagiátorství v oblasti designu i techniky, v Číně to tak prostě není," posteskl si tehdy šéf automobilky Jaguar Land Rover Ralf Speth. Nakonec se tedy automobilka přece jen zkusí bránit.

Landwind s logem Land Rover
Landwind X7 je zhruba o dvě třetiny levnější než Evoque a zaostává v technologiích a výkonu. Nenabízí se s pohonem všech kol a k dispozici je s jediným motorem. Jde o benzinový přeplňovaný čtyřválec původem od Mitsubishi s objemem 2,0 litru a výkonem 188 koní.

Kromě vzhledu pak má Landwind X7 také podobné rozměry a řadu podobností lze najít také v interiéru.

Prodejci dokonce zákazníkům nabízejí možnost přikoupit a namontovat originální masku z Range Roveru Evoque - včetně loga tradiční britské automobilky Land Rover.

Landwind X7.



Jako moc je Landwind X7 v Číně úspěšný, není snadné dohledat. Automobilka totiž uvádí jen prodeje celé řady modelů X, která zahrnuje ještě X5, X8 a X9 - v roce 2016 to zatím bylo 32 109 vozů

Značku Landwind vlastní společnost Jiangxi Jiangling, která je společným podnikem firem Chang'an Automobile Group a Jiangling Motors Corporation. Landwind se soustředí na výrobu vozů kategorie SUV a v roce 2005 se dokonce stal prvním čínským producentem, který začala prodávat své vozy v Evropě.

Na starém kontinentu automobilka zkoušela uspět s modelem Landwind X6, který stál na základech Isuzu Rodeo z let 1989 až 1998.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů