Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První Pick-Up Mitsubishi se jmenoval Forte. Vznikl před 40 lety

Naše téma
Jiří Švamberk | 21.09.2018
další 3 fotky
foto: Mitsubishi
Japonská značka slaví 40 let svých užitkových pick-upů. Za tu dobu jich vyrobila na 4,7 milionu kusů.
Rok 1978 byl z pohledu Japonců poměrně zajímavým. Kromě rozpuku prvních videoher a spuštění první automatizované mobilní sítě byl představen první pick-up Mitsubishi s nosností 1 tuny.

Jeho vývoj vycházel z jednoduchého zadání – reagovat na poptávku zákazníků po pick-upu, který by dokázal nabídnout spolehlivost, odolnost a schopnost uvézt dostatečný náklad, ale současně i ovladatelnost, užitné vlastnosti, pohodlí a jízdní vlastnosti podobné klasickému osobnímu vozu.  

Jako první byl nabízen dvoumístný pick-up s dvoulitrovým zážehovým motorem. Expanze i na jiné trhy, jako například do USA, vyžadoval adopci také dalších pohonných jednotek – například 2,6litrového motoru, který byl určen právě pro USA. Kromě zážehový jednotek se pod kapotou nového pick-upu, který byl původně označován Forte (jiné trhy měly jiné označení, například Mitsubishi Truck či dnes dobře známé L200), nastěhoval také vznětový motor 2,3 litru.  



Forte i jako užitkové vozidlo nabídlo propracovaný podvozek, tedy kotoučové brzdy na předních kolech, dvojité lichoběžníky / vinuté pružiny vpředu, resp. listová pera a tuhou nápravu vzadu. Na velmi tichém interiéru měl podíl nekompromisní přístup k potlačování hluku, vibrací a chvění, jako např. použití dvojdílného spojovacího hřídele nebo velkorysé nasazení speciálních těsnicích hmot.

Původní pohon pouze zádní nápravy v roce 1980 doplnil pohon všech kol, čímž automobilka Mitsubishi položila základy modelovým řadám Pajero a Delica.

Poptávka výrazně převyšovala nabídku, a tak Mitsubishi v roce 1986 kompletně změnila modelovou nabídku a vůbec poprvé představila varianty Single Cab, Club Cab a Double Cab. Výrobce změnil také nabídku motorů a přepracoval pohonná ústrojí. Zadokolky a čtyřkolky byly nově nabízeny v kombinaci s benzínovým motorem 2,0 litru či 2,6 litru, resp. naftovým motorem 2,5 litru (zvýšení objemu z původních 2,3 litru).  



U třetí generace, představené v roce 1995, začaly převládat vznětové agregáty 2,5 litru nebo 2,8 litru. Mechanismus 4WD využíval pokrokový systém pohonu „Easy Select 4WD“.



 Od čtvrté generace se poprvé objevuje systém pohonu všech kol „Super Select 4WD“ pro vrcholná provedení, jednodušší „Easy Select 4WD“ v nabídce zůstává pro levnější provedení. O pohon se staraly nově vyvinutý vznětový motor 2,5 litru nebo 3,2 litru s technologií Common-Rail, který Mitsubishi používalo v modelu Pajero.



 V listopadu 2014 Mitsubishi představuje zatím poslední pátou generaci, nabízenou ve třech karosářských provedení – Single Cab, dvoudveřový Club Cab a Double Cab. Pohonnou jednotku lze vybírat z nově představeného turbodieselu 2,4 litru MIVEC, většího turbodieselu 2,5 litru nebo zážehového motor 2,4 litru. Evropané si musí vystačit pouze s prvním jmenovaným čtyřválce, ve dvou výkonových nastaveních. U této generace Mitsubishi vylepšuje pohonné ústrojí 4WD, u něhož zákazník může zvolit „Super Select 4WD-II“, který platí za jeden z nejpokrokovějších v segmentu užitkových pick-upů.



Další pokračování této úspěšné ságy je na spadnutí. Před několika málo dny se objevila potemnělá fotografie přední části nového pick-upu Mitsubishi. O novou generaci nejspíš nepůjde, přikláníme se spíše k důkladné modernizaci.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů