Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tahle světla promítnou upozornění přímo na silnici. Do aut zamíří ještě letos

Naše téma
Jan Zajíc | 07.03.2018
dalších 25 fotek
Digital Light: Mercedes-Benz představil nové světlomety. | foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz se chlubí další pokrokem v oblasti světlometů. Německá automobilka má technologii, která dokáže právě prostřednictvím předních svítilen promítat na silnici před vozem důležité informace a různá upozornění.
Že Mercedes na takové technologii, výrobce jí říká Digital Light, pracuje, víme už několik let. První zprávy o ní jsou staré už deset let. Teď ale automobilka potvrdila, že světla jsou připravena do výroby a ještě letos se objeví jako prvek výbavy u luxusní limuzíny Mercedes-Maybach třídy S. Dá se předpokládat, že postupně zamíří i do levnější vozů.

A co že tedy umí? Novinkou je tedy zmíněná schopnost promítat přímo na vozovku různé důležité zprávy. Řidiče například upozorní na kluzký povrch, na auto vpředu, na vůz ve slepém úhlu, na rychlostní limit nebo na stavební práce. Právě v úseku, kde se kupříkladu rekonstruuje silnice, světla dokážou na povrch "namalovat" vodící čáry pro lepší orientaci a jistotu, že se do zúžení opravdu vejdete.

Hezkou funkcí je také upozornění na chodce. Pokud Mercedes najde v blízkosti silnice chodce, světla na něj upozorní promítnutím šipky, jež na zmíněnou osobu ukáže.

Světlomety samozřejmě spolupracují s řadou senzorů, jimiž jsou luxusní limuzíny Mercedesu vybaveny, využívají také data z GPS a informace o dopravě. Obrázky na silnici přitom mají být vždy ostré a snadno rozpoznatelné. A to i pro ostatní řidiče - i ti tak tedy budou vědět o kluzkém povrchu nebo chodci u silnice.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů