Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konec osmiválců HEMI? Příští Challenger bude nejspíš elektrifikovaný

Naše téma
Jiří Švamberk | 23.01.2019
další 3 fotky
Dodge Challenger 2019 | foto: Dodge
Mike Manley, šéf FCA uvedl, že bez hybridního pohonu nelze dosáhnout požadovaných výkonů a hospodárnosti. Zvoní motorům V8 Hemi v amerických musclecars hrana?
Jak to tak vypadá, kosa dopadla už i na americký kámen, protože Mike Manley, šéf koncernu Fiat Chrysler Automobiles, na detroitském autosalonu řekl, že vysokovýkonné, kompresorem přeplňované vidlicové osmiválce nemohou ve stávající podobě pokračovat do nekonečna. Na mysli měl především 700koňový V8, který pohání Dodge Challenger.

Velkoobjemový motor s takovým výkonem brzy nebude schopen plnit emisní normy, nehledě na fakt, že ani z hlediska výkonu už není příliš prostoru, kam motor posunout dál. Podle Manleyho je jediným logickým východiskem elektrifikace. Manley uvedl, že americký musclecar druhé poloviny 20. let 21. století už nebude takový, na jaký byli Američané doposud zvyklí.

Dodge Challenger 2019


Podle věhlasného magazínu Ward´s Auto Manley americké zákazníky pomalu připravuje na příchod dvakrát přeplňovaného motoru V6, který společně s malým elektromotorem nahradí současný 5,7 Hemi V8. Tohle je více než odvážný krok, protože je to podobné, jako chtít vzít hladovému lvu jeho kořist. Američané totiž velké motory milují, což dokazují i prodejní čísla - Challenger je s přehledem druhý nejprodávanější musclecar po Mustangu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů