Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki Vitara slaví kulatiny. Mívala i šestiválec

Naše téma
Jiří Švamberk | 14.08.2018
dalších 7 fotek
foto: Suzuki
Za třicet let se prodalo více než 3,65 milionů vozů.
Automobilka Suzuki představila model Vitara v roce 1988. Ve své době šlo o málo vídaný koncept prostorného vozu s nadprůměrnými terénními schopnostmi. První generace se vyráběla v letech 1988 až 1998, a na rozdíl od dnešních volnočasově zaměřených SUV s pohonem všech kol byla Vitara postavena na žebřinovém rámu, který ji společně s krátkým rozvorem 2200 mm předurčoval k výletům mimo zpevněné komunikace.  Konstruktéři mysleli také na pohodlí posádky a proti tehdy zaběhlým standardům vybavili Vitaru vinutými pružinami a standardně také posilovačem řízení.

Oblíbenost byla tak vysoká, že už po třech letech od uvedení byla nabídka rozšířena o větší a praktičtější variantu s pěti dveřmi s rozvorem 2480 mm a novým motorem 1,6 SOHC. Do nabídky přibyla také automatická převodovka, což v první polovině 90. let minulého století rozhodně nebyl standard. Za nedlouho Suzuki vyvinula nový pohon všech kol Drive Select 4x4, který umožnil řidičům rychle reagovat na měnící se podmínky na cestách možností přepínat mezi režimy 2WD a 4WD za jízdy.

Dalším prvenstvím byla aplikace šestiválcového motoru, který byl vyhrazen delšímu, pětidveřovému provedení Vitary. Zanedlouho do nabídky přibila také přeplňovaný vznětový motor. Výroba první generace skončila po necelých deseti letech s počtem 1,1 milionu vyrobených kusů.

Druhá generace, vyráběná v letech 1998 – 2005, nabídla nejen pozměněné jméno Grand Vitara, ale také výrazný odklon od hardcore terénních vlastností prvního modelu. Zadní tuhá náprava dostala pět ustavujících prvků, což významně zlepšilo jízdní vlastnosti, nové hřebenové řízení zase pozvedlo komfort a ovladatelnost. Od roku 2000 bylo možné přepínat mezi pohonem zadních a všech kol pohodlně přepínačem.

V roce 2001 Suzuki představilo sedmimístnou Grand Vitaru XL-7, což bylo ve své době nejmenší sedmimístné SUV své třídy. Ve srovnání s výchozím pětidveřovým provedením se rozvor prodloužil o 320 mm. Grand Vitaru XL-7 poháněl 2,7litrový šestiválec, který Suzuki vytvořilo zvětšením vrtání motoru 2,5 l ze standardní Grand Vitary.

Třetí generace (2005 – 2018) navázala tam, kde předchozí generace skončila. Přinesla líbivý design, který nezestárl ani po 13 letech výroby (v Evropě Grand Vitara skončila v roce 2015) a stále více se zaměřovala na jízdu po zpevněných komunikacích. Grand Vitara upustila od tradičního rámového podvozku a nově byla vyztužena lehkou a tuhou žebřinovou konstrukcí integrovanou přímo do karoserie. I tak ale Grand Vitara i nadále disponovala redukcí převodovky. Významným posunem bylo také nezávislé zavěšení všech kol a stálý pohon 4x4 s uzávěrkou mezinápravového diferenciálu a redukční převodovkou. Systém 4WD se čtyřmi jízdními režimy se ovládal komfortně pomocí otočného ovladače.

V roce 2014 Suzuki představuje čtvrtou generaci a oprašuje název Vitara. Z dřívějších terénních vlastností nezůstalo kromě pohonu všech kol vůbec nic a automobil je také výrazně menší, než dříve. V případě současné Vitary se Suzuki zaměřilo na bezpečnostní výbavu. Vitara tak nabízí mimo jiné například automatické nouzové brzdění.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů