Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Suzuki SX4 1.6 4WD: Zasloužilý všeumělec

Naše téma
Redakce | 18.03.2013
další 4 fotky
Suzuki SX4 | foto: Suzuki
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Ani Toyota, ani Honda či Mazda. Nejprodávanějším japonským vozem v České republice byl loni model SX4 od Suzuki, prodalo se ho 1 455 kousků.
Z toho zhruba dvě třetiny činily vozy s pohonem všech kol. Právě v tom je asi největší síla SX4, japonský crossover totiž představuje jednu z nejdostupnějších čtyřkolek na našem trhu – cena začíná na necelých 360 tisících korunách. Levněji se dá pořídit jen Fiat Panda, Dacia Duster a Fiat Sedici, což je dvojče právě Suzuki SX4.

Jednoduché = odolné

Prodejní čísla jasně dokazují, že tohle auto dokáže oslovit české kupce, přestože nejde o výraznou novinku. Vyrábí se už od roku 2006 a na podzim roku 2009 prošlo modernizací, která jeho charakter však příliš nezměnila. A je to vlastně dobře.

Vzhled SX4 tedy není třeba příliš složitě popisovat, vůz s poměrně krátkou a vysokou karoserií jistě už každý z čtenářů nejednou na silnici spatřil – ať už s „outdoorovými" doplňky a vyšší světlou výškou, či bez nich (Urban Line). Testovaný kousek v provedení Outdoor Line měl kromě běžných výrazných plastů navíc „chromované" střešní ližiny a směrová světla v elektricky sklopitelných zrcátkách. Metalický lak je momentálně v ceně auta.

Nejvíc je věk japonského bestselleru poznat v kabině. Interiér působí velice stroze a pohled na tvrdé plasty posouvá výraz „luxus" do nejzazších koutů mozku. Na druhou stranu jsou použité materiály kvalitní, odolné a snadno udržovatelné. Ani ergonomie ovládání není špatná.

Přesto mám několik výhrad. Především výhled šikmo vpřed výrazně kazí zvláštně vyvedené A sloupky, volant lze nastavit pouze výškově, palubní počítač se ovládá „kolíkem" v kapličce (musíte tedy prostrčit ruku skrz volant) a SX4 stále neumí takzvaný trojblik.

Potěší však rychlé topení a vyhřívání předních sedadel, většina řidičů ocení jistě i vyšší polohu za volantem. Suzuki na tom není špatně, ani co se prostoru týče – je ho dostatek vpředu i vzadu. Naopak u zavazadelníku auto trochu ztrácí. Objem 270 litrů je méně, než nabízí například fabia. Na druhou stranu je kufr díky svému tvaru alespoň prakticky využitelný.

Má žízeň

Pokud zatoužíte po SX4 s pohonem všech kol, musíte vybírat z dvojice motorů. Dražší volbu představuje naftový čtyřválec 2.0 DDiS, častěji však kupující vybírají levnější benzínovou šestnáctistovku o výkonu 88 kW (120 koní).

Její přednosti však nespočívají pouze v zajímavé ceně. Motor je totiž značně kultivovaný, tichý a příjemně pružný. Pátý rychlostní stupeň (víc jich k dispozici není) lze v pohodě zařadit už při městské padesátce a i tehdy dokáže auto reagovat, byť poměrně lenivě, na sešlápnutí plynového pedálu. Aby však předvedl svoje schopnosti, je nutné ho hnát do otáček, teprve pak ukáže svou sílu.

Jenže zároveň roste spotřeba. Při klidné jízdě kolem 90 km/h se pohybuje pod sedmi litry, popojíždění ve městě a dálniční rychlosti ji však významně vyženou na jinou úroveň, klidně až k devíti desíti litrům.

Jinak je ale jízda docela příjemná. Podvozek je spíše tužší, což se občas negativně projeví nad nerovnostmi, na kvalitní vozovce ale vůz funguje dobře. SX4 působí čiperně a lehce, čemuž pomáhá i celkem strmé a komunikativní řízení. V zatáčkách se suzuki naklání rozhodně méně, než byste u tak vysokého auta očekávali.

Tvrdý podvozek má svůj důvod. Výrobce totiž použil robustní techniku, která by měla odolat i výletům mimo zpevněné komunikace. I tam je SX4 hodně schopné. Světlá výška 190 mm je o centimetr víc, než nabízí kupříkladu Škoda Yeti a pohon všech kol lze snadno „zamknout" jedním tlačítkem. V takovém případě nemusíte spoléhat na elektroniku, která připojí zadní kola v případě prokluzu těch předních. Umění v terénu jsem osobně vyzkoušel na členité a blátivé polní cestě, výsledkem bylo jen uznalé kývání hlavou. Univerzálnost tohoto auta je skutečně příkladná. Otázkou však je, jestli toto „všeumění" dostatečně využijí i jeho majitelé...

O ceně už byla řeč. Akční nabídka za 359 900 korun zahrnuje kromě výše popsaného například šest airbagů, přední mlhovky či ESP. A když přihodíte ještě šest tisíc, dostanete i navigaci a automatickou klimatizaci. Nejlevnější SX4 vyjde na 234 900 korun, ale jde jen o „dvoukolku" s chudou výbavou.

+ univerzálnost
+ příjemné jízdní vlastnosti
+ cena


- vyšší spotřeba paliva
- horší výhled šikmo vpřed
- tvrdší podvozek


Suzuki SX4 1.6 VVT 4WD:

motorzážehový čtyrválec
objem1586 cm3
max. výkon88 kW (120 k)
max. točivý moment156 N.m
max. rychlost175 km/h
0-10011,5 s
spotřeba6,5 l/100 km
cena test. modelu359 900 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů