Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové Suzuki Swift nedostane diesel, pohon všech kol ano

Naše téma
Jan Zajíc | 09.03.2017
dalších 5 fotek
Suzuki Swift. | foto: Suzuki
Suzuki na ženevský autosalon přivezlo evropskou verzi nové generace modelu Swift. Malý hatchback nenabídne naftovou motorizaci, zato bude opět k dispozici s pohonem všech kol.
Design novinky není překvapením, Suzuki ostatně nový Swift ukázalo už na konci minulého roku. Tehdy šlo ale o provedení pro japonský trh.

Čtěte také: VIDEO: Zavřel dveře a propadl se. Ruský řidič baví internet svým neštěstím

Evropská varianta je však prakticky stejná. Ve srovnání s předchůdcem je nový Swift o 10 milimetrů kratší, na délku měří 3840 milimetrů, má však o 20 mm delší rozvor - 2450 mm. Uvnitř by mělo být více místa a narostl i zavazadelník, jehož objem činí 254 litrů (+54 l).

Dobrou zprávou je, že Swift zůstává velice lehkým vozem. V základním provedení váží jen 840 kg, dokonce až o 120 kg méně než předchůdce.

Výrazně se změnil interiér, najdeme v něm novou palubní desku s dotykovou obrazovkou multimediálního systému, volant se zploštělou spodní částí a samozřejmě moderní výbavu, která zahrnuje řadu elektronických asistentů či služby spojené s konektivitou. 

Přečtěte si: Toyota prý chystá sporťák s motorem uprostřed, nástupce legendy MR2

Poprvé se tu mimochodem představuje přednárazový systém kombinující kameru a laserový senzor. Tato technologie slouží pro několik bezpečnostních funkcí, například pro samočinné nouzové brzdění, varování při opuštění jízdního pruhu nebo automatické přepínání dálkových světel. Systém používá také mikrovlnný radar pro zajištění funkce adaptivního tempomatu.

Motory budou jen zážehové, v nabídce se objeví přeplňovaný litrový tříválec o výkonu 111 koní (82 kW) a 1,2litrový čtyřválec s 90 koňskými silami (66 kW). Dvanáctistovka může být spojena i s pohonem všech kol. Standardem je pětistupňová manuální převodovka, Suzuki ale nabídne také bezestupňovou převodovku CVT.

S tříválcem lze zvolit i klasický šestistupňový automat.

Obě jednotky pak mají také mild-hybridní variantu SHVS, která má navíc integrovaný startér/generátor, který při akceleraci pomáhá motoru energií získanou rekuperací při brzdění.

Do prodeje nový Swift zamíří v nejbližších měsících, už v květnu bychom se totiž měli dozvědět české ceny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů