Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Swift od Suzuki – má kapotu jako poklop, ale není na baterky

Naše téma
Dominik Valášek | 06.12.2023
dalších 10 fotek
Suzuki Swift | foto: Se svolením Suzuki
Název Swift se na autě od Suzuki poprvé objevil před bezmála 40 lety. Většina lidí však zná až tři novodobé generace, z nichž první se jakožto globální model pro trhy celého světa objevila v roce 2004. Swift nikdy nebyl modelem, který by trhal prodejní rekordy, vždy ale zůstával cenově dostupnou a jízdně zajímavou alternativou ke konkurentům v subkompaktním segmentu B.
Nyní Suzukipředstavilo čtvrtou generaci novodobého Swiftu a pro mnoho potenciálních zájemců zůstává podstatné, že se stále jedná o poměrně „normální“ auto. Na rozdíl od mnoha konkurentů se Swift nepředstavil v nové generaci primárně jako elektromobil, a i když přichází s novým vzhledem i motorem, zůstává pořád svůj.

Začneme vzhledem, který je poměrně specifický a je otázkou, jak se bude zákazníkům líbit. Přídi sice zůstala charakteristická mříž chladiče uprostřed a podobný design světel, novinkou je ale „odstupňovaná“ kapota, která na spodní části karoserie a vystouplých blatnících působí trochu jako poklop. Celkový tvar auta od přídě dál zůstal opticky zachován. Stále je tu černá střecha na černých sloupcích karoserie a záď prošla jen menšími retušemi s novými světlomety.

Celkem zásadního přepracování se dočkal interiér, který podle módních trendů dostal dotykový displej infotainmentu vyčnívající vzhůru z palubní desky. Trendům navzdory tu ale pořád zůstává i spousta fyzických ovladačů – mimo jiné celkem konvenční panel ovládání klimatizace.

Došlo na posílení v oblasti bezpečnostních asistentů. Největší novinkou je samočinný brzdový asistent, který se snaží zabránit srážce na základě dat hned ze dvou senzorů. Jedním je klasický radar, druhým monokulární kamera, sledující vedle vozidel i cyklisty a chodce. Nechybí vylepšený systém udržování v jízdním pruhu, adaptivní tempomat, rozpoznávání dopravních značek a další funkce.

Pod kapotou nového Swiftu se objeví úplně nový motor s interním označením Z12E. Jde o tříválec o objemu 1.2 litru, kterému vypomáhá 12V mild-hybridní systém SHVS. To znamená, že je motor vybaven řemenovým startér-generátorem, který rekuperuje brzdnou energii do li-ion baterie a potom vypomáhá spalovacímu motoru při akceleraci pro snížení spotřeby. Bohužel Suzuki nezveřejnilo žádné konkrétní hodnoty výkonu ani točivého momentu. Víme jen, že motor půjde spojit s pětistupňovou manuální převodovkou, případně s bezestupňovou CVT převodovkou, a na výběr bude také pohon všech kol – což je v dané kategorii městských subkompaktů poměrně unikátní prvek.

Mnoho informací o novém Swiftu tisková zpráva neposkytuje, zatím je ale dost času. Předpokládaný příchod na český trh je totiž naplánován až na druhé čtvrtletí příštího roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů