Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tři miliony SUV od Škody. Česká automobilka slaví jubileum

Naše téma
Dominik Valášek | 21.09.2023
Výroba Škody Enyaq | foto: Se svolením Škoda
SUV jsou aktuálně nejpopulárnější automobilovou kategorií. Svaz dovozců automobilů ve svých statistikách eviduje, že ze všech nových aut, registrovaných od letošního ledna do srpna, bylo 44,45 % právě SUV. Na vlnu trendu nastoupila před delší dobou i česká Škoda Auto, která právě dnes slaví významné jubileum – celkem 3 000 000 vyrobených SUV vozů.
Procenta nově registrovaných SUV (zkratka mimochodem znamená „Sportovně Užitkové Vozidlo nebo v angličtině „Sport Utility Vehicle“) potvrzuje i sama Škoda. V tiskové zprávě uvádí, že právě necelých 50 % celosvětového odbytu tvoří modely SUV. Není proto divu, že se vůz s pořadovým číslem 3 000 000 objevil relativně rychle. Škoda svá SUV počítá od doby, co se na trhu v roce 2009 objevil Yeti, jednalo se o první novodobé SUV automobilky. Za prapředchůdce lze považovat ještě model Škoda Trekka – unikátní vůz, který byl v druhé polovině šedesátých let navržen a vyráběn na Novém Zélandu pro tamní trh.

Yeti, vyráběný mezi lety 2009 a 2018, byl velkým úspěchem – celkem vyrobila Škoda přes 684 000 kusů, ale model na konci životnosti nedostal přímého nástupce. Nebyl ovšem potřeba, protože Škoda tou dobou začínala velkou ofenzívu SUV modelů. Postupně se tak na trhu v rámci nové generace vozů s novým systémem pojmenování objevil Kodiaq, následovaný Karoqem a Kamiqem. Následoval i elektrický Enyaq, a dále i vozy specifické pro asijské trhy. Konkrétně je to Kushaq, tedy vůz navržený pro indický trh, a dále Kodiaq a Kamiq ve verzích GT – tedy se splývavou zádí – určené pro čínský trh.

Kolik Škoda vyrobila kusů od kterého modelu, se můžete dočíst v přehledné oficiální infografice:

3 000 000 milionu SUV značky Škoda - infografika, zdroj: Se svolením Škoda


Aktuálně se SUV značky Škoda vyrábí v tuzemských Kvasinách, dále v Číně, v Indii, na Ukrajině a na Slovensku. A který je ten třímilontý? Jedná se o černou Škodu Kodiaq Sportline, která sjela z linky v závodě v Kvasinách. Konkrétně Kodiaqu vyrobila Škoda dosud 841 900 vozů (včetně verze GT pro Čínu), a jedná se mezi SUV modely o nejvyšší počet.

Co bude se škodováckými SUV dál? Všechny zraky momentálně směřují ke druhé generaci Kodiaqu, která se spolu se čtvrtou generací Superbu představí ještě do konce letošního roku. Novinky se ovšem chystají i v Asii – v roce 2024 chystá Škoda spustit montáž modelu Kushaq ve Vietnamu pro tamní trh. Vůz tam bude dodáván z výrobního závodu v Indii v rozebraném stavu, na místě bude probíhat jen jeho kompletace.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů