Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Malé SUV od Tesly bude stát na základě Modelu 3. Co chystá značka dál?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 03.08.2017
další 4 fotky
Neoficiální ilustrace Tesly Model Y. | foto: rmcardesign.com
Dostupný elektromobil Model 3 se teprve pomaličku dostává k prvním zákazníkům, ale pozornost na sebe už začíná strhávat další nový model Tesly. Chystané malé SUV má přitom využít platformu Modelu 3 a svým jménem pak uzavře prvotní řadu elektromobilů americké automobilky.
Šéf Tesly Elon Musk mění své plány a očekávaný crossover jménem Model Y nedostane zcela nově vyvinutou platformu, ale vypůjčí si základy z menšího Modelu 3. Po diskuzích s dalšími členy vedení byl prý Musk přesvědčen, že tato platforma je vhodnější, hlavně pokud chce automobilka začít s produkcí nového modelu co nejdřív.

Času pochopitelně není nazbyt, jelikož popularita SUV stále roste a elektromobilů v tomto segmentu zatím moc neexistuje. Rozhodnutí navíc značce ušetří peníze z vývoje a výrobních procesů.

Společně s Modelem Y a jeho novou platformou měly přijít zásadní změny u současně používané technologii baterií, celkové kabeláži vozu a také zjednodušení produkce. Je však pravděpodobné, že tyto plány budou nyní muset kvůli použití základu z Modelu 3 alespoň částečně počkat.

Model Y každopádně uzavře současný plán Elona Muska na kompletní řadu čtyř vozidel. Novinka tak bude posledním dílkem do modelové řady S3XY („SEXY“). Označení je složením písmen a číslic jednotlivých modelů, tedy Model S, Model 3, Model X a Model Y. Jak je známo, písmeno „E“ nemohla Tesla z právních důvodů u svého modelu použít, jelikož toto označení už měl pro řadu elektrických modelů zarezervovaný Ford. Proto alespoň číslo 3 v logu stylizuje do podoby připomínající písmeno.

Čtyřmi vozy ale Tesla určitě nekončí. Již se objevily zprávy o vývoji elektrického nákladního vozu či tahače, dále pick-upu a také praktického minibusu nebo minivanu. Plánuje se i nástupce sportovní Tesly Roadster. A stále se rovněž objevují spekulace o plně elektrickém a autonomním autobusu značky Tesla.

Ke všemu se dále pojí rozšiřování sítě rychlonabíječek, dokončení výstavby gigatovárny na akumulátory v Nevadě, rozjetí výstavby další továrny v Evropě a realizace nápadu s podzemními tunely, které mají pomoci městským zácpám. Elon Musk je prostě ambiciózní chlapík. Ale to už ostatně dlouho dobu víme.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů