Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Supersport za cenu Superbu? Na prodej je rarita, které vyrobili jen 14 kusů

Naše téma
Jan Markovič | 23.11.2018
dalších 7 fotek
Vector M12 | foto: Nellis Auction
Americký Vector M12 měl být ve své době konkurentem italských super aut. Vzniklo ale jen 14 kusů. Teď jeden z nich míří do aukce za velmi nízkou cenu.
Znáte americká super auta značky Vector? Pokud patříte mezi automobilové nadšence, pak možná ano. Běžní lidé ale o nich nikdy neslyšeli, na rozdíl od Ferrari nebo Lamborghini. Vector měl být přesně odpovědí na tyto stroje v osmdesátých a devadesátých letech. Moc se mu ale nedařilo a od každého modelu vzniklo jen pár kusů. Jedním z nich byl Vector M12, který vyrobili ve 14 provedeních.

Auto ale přesto mělo něco společného s italskými stroji snů. Byl to motor. Vector M12 pohání dvanáctiválec Lamborghini, protože v době jeho vzniku měl s touto italskou značkou stejného majitele – indonéskou společnost Megatech, která poté Lamborghini prodala automobilce Audi a Vector v podstatě nasměrovala k jasnému zániku.

Díky tomu jsou ale Vectory dnes extrémně vzácné a narazit na něj na ulici je snad ještě těžší než si ho pořídit. Teď je ale jeden na prodej. Vector M12 dlouhou dobu stál v garáži v Las Vegas. Má najeto jen 4100 mil, takže by měl být jako nový. Jenže se na něm podepsal zub času a zas taková krása to není. Navíc je hlášen únik paliva, ale to by mělo jít lehce spravit.

Vector M12


Ať už to je ale jak chce, Vector M12 patří mezi nejvzácnější vozy devadesátých let. Jeho hodnotu ale boří fakt, že jde o světově neznámou značku, která Ferrari, Lamborghini nebo Bugatti nesahá ani po výfuky. I proto je částka, za kterou se bude toto super auto dražit, až směšně nízká. Síň Nellis Auction stanovila cenu na 50 tisíc dolarů, tedy asi 1 139 000 korun. To je jako za Superb s dobrou výbavou!
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů