Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Superb není špatná koupě, Dacia ale ztrácí na ceně méně. A co elektromobily?

Naše téma
Radek Pecák | 22.06.2021
dalších 11 fotek
Dacia Sandero Stepway - překvapivý vítěz | foto: Dacia
Ten, kdo si kupuje nyní nové auto, musí počítat s tím, že po čtyřech letech ztratí minimálně 34 procent ze své hodnoty. A u některých kategorií vozů je to ještě o desítky procent více.
Pokud počítáte s tím, že své nové auto zhruba po čtyřech letech prodáte a vyměníte ho za jiné, pak byste měli věnovat pozornost nové studii, kterou vypracovala německá společnost Schwacke - specialista na výpočet zůstatkové hodnoty jednotlivých typ automobilů společně s magazínem Auto Bild.

Auta, které v třinácti sledovaných kategoriích nejméně ztratila na hodnotě, si můžete s přesným označením motorizace a vyjádřením ztráty hodnoty v procentech prohlédnout v naší fotogalerii.

Z ní vyplývá, že jednoznačně "nejhorší" koupí jsou v současnosti vozy vyšší třídy. Konkrétně letos koupený typ BMW 540 i xDrive (který je ale přitom v dané kategorii nejlepší ze všech v Německu prodávaných modelů), prodáte v roce 2025 se ztrátou 55,66 procenta z jeho původní ceny.

O něco lépe si pak vedly luxusní vozy, dále SUV a vůbec nejméně proděláte při následném prodeji elektromobilů a těch nejmenších aut. Celkem se pořadí stanovovalo ve 13 kategoriích vozů. Letošní žebříček je již osmnáctým v řadě.

Třeba i u takové Škody Superb, která je ve verzi kombi, s dvoulitrovým TSI motorem, převodovkou DSG a pohonem všech kol nejlepší mezi všemi modely zařazenými do kategorie Střední třída, musíte počítat s tím, že její hodnota bude po čtyřech let o polovinu nižší. Superb porazil třeba BMW 3 Touring nebo Mazdu 6.

Jen kolem 40 procent z původní ceny ztratí po čtyři roky trvajícím provozování elektromobily. Překvapením může být to, že není důležitá velikost tohoto bezemisního vozu. Dobře si tedy vedla jak Tesla Model S, tak i mrňavý Mini Cooper SE. V kategorii elektromobilů do pořizovací ceny 40 000 eur skončily za britským vozem VW ID.4 a Tesla Model 3. U těch dražších následují za Teslou Audi e-tron Sportback a Mercedes EQV.

Diesel snižuje hodnotu
Relativně výhodná je v této souvislosti koupě některého z těch nejmenších vyráběných vozů. Třeba při prodeji vozu Hyundai i10 můžete počítat s tím, že vám za něj nový vlastník zaplatí skoro 57 procent toho, kolik jste za něj původně dali. O něco větší ztráta pak bude u vozu Kia Picanto a Volkswagenu Up!

V případě o něco většího modelu Dacia Sandero Stepway, což je absolutní vítěz letošního žebříčku, vám v kapse zůstane po čtyřech letech dokonce 66 procent. Druhá byla Toyota Yaris Hybrid a třetí Mini Cooper S.

Mezi kompaktními rodinnými vozy skončily za vítězným VW Golfem Mazda 3 a Seat Leon.

Žádný z vozů zařazený do seznamu těch těch s nejmenší ztrátou zůstatkové hodnoty, nepohání dieselový motor. Buď se jedná o benzínové agregáty, případně o hybridy nebo o "čisté" elektromobily.

Stanovení prognózy ceny po čtyřech letech je v případě Schwacke téměř vědeckou prací. Ve zmiňovaných 13 kategoriích se bralo v úvahu 6751 různých vozů z 350 modelových řad. Při výpočtu ztráty hodnoty se bral v úvahu obvyklý počet najetých kilometrů pro daný typ vozu. Ten je v případě malých elektromobilů a malých osobních vozů 11 000 za rok, v případě rodinných vozů a menších SUV 15 000 kilometrů a u ostatních aut 20 000 kilometrů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů