Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Superauta na šumavských silnicích: Co všechno závodilo při Rallye Vltava?

Naše téma
Radek Pecák | 09.05.2022
dalších 10 fotek
Toyota Celica GT Four | foto: Radek Pecák
V plném závodním nasazení se představily čtyřicet i více let staré závodní speciály, které ve své době sbíraly se svými jezdci tituly mistrů světa. Navíc, ty nejvíce ikonické, byly nakonec nejrychlejší...
Audi Quattro, Lancia 037 Rally, Ford Sierra Cosworth. Takové bylo v cíli pořadí tří nejúspěšnějších vozů při Historic Vltava Rallye 2022. Tento podnik, který je součástí Mistrovství Evropy historických rallyových vozů, se konal během uplynulého víkendu v Klatovech a okolí.

Na nejslavnější typy aut, které diváci mohli vidět na tratích rychlostních zkoušek, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Zde jsou krátké medailonky některých z nich:

Audi Quattro

Vůz představený v roce 1980 se stal prvním, který v rallye poprvé nasadil kombinaci stálého pohonu všech kol a přeplňovaného motoru. Hned v prvním podniku, na kterém startoval (Jänner Rallye 1980) zvítězil. V roce 1982 se tovární tým Audi startující na těchto vozech, stal vítězem šampionátu týmů. Mezi jezdci se s ním mistry světa stali Stig Blomqvist a Hannu Mikkola. Po první "dlouhé" verzi se v roce 1984 představilo ještě "zkrácené Audi Quattro S1. Jeho výkon pak narostl na zhruba 500 koní. Poslední evoluci, která dostala karosérii vyrobenou pouze z kompozitů, nasadila automobilka v roce 1985.

Lancia 037 Rally

Tento vůz, který je současníkem výše zmíněného Quattro, měl na rozdíl od od něho motor uložený vzadu a pohon zadních kol. V roce 1983 přineslo továrnímu týmu Lancia prvenství v hodnocení Mistrovství světa značek. Továrními piloty byly v letech 1981-84, kdy se vůz vyráběl, Walter Röhrl a Markku Allen.

Toyota Celica GT Four

Jedná se výkonný sportovní vůz, který Toyota produkovala od poloviny osmdesátých let do konce uplynulého tisíciletí. V roce 1992 se za jejím volantem stal podruhé ve své závodní kariéře mistrem světa Carlos Sainz, v letech 1983 a 1984 přinesla největší asijské automobilce prvenství v hodnocení značek.

Fiat 131 Abarth

Závodní model odvozený z automobilu produkovaného v letech 1974-84 přinesl italské automobilce tři vítězství v hodnocení značek. V roce 1978 se díky němu stal mistrem světa v kategorii jezdců Markku Alen a v roce 1980 Walter Röhrl. V letech 1976 až 1981 ovládl Fiat 131 Abarth třicet soutěží kategorie WRC. Dalšími známými jezdci, kteří s ním startovali, jsou Sandro Munari, Timo Salonen, Attilio Bettega a Michele Mouton.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů