Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Studie: Moderní technologie v autech učí řidiče, aby nedávali pozor na cestu

Naše téma
Jan Markovič | 27.12.2019
Telefonovat za jízdy? Když za vás řídí auto, možná se toho nebudete bát. | foto: Volvo
Problém je zejména s prvky poloautomatického řízení, jako jsou adaptivní tempomat nebo aktivní asistent pro jízdu v pruzích.
Řidiči, kteří mají v autě prvky poloautomatického řízení a jsou na ně zvyklí, dávají mnohem méně pozor na cestu než ti, kteří je nemají, nebo je používají jen chvíli. Toto zjištění přinesly dvě studie, které dohromady skloubil Technický a dopravní institut v americkém státě Virginia.

Vědci nejprve během jednoho roku sledovali 30 lidí v jejich vlastních autech. Nasbíraná data pak porovnali s dalšími 120 lidmi, které pozorovali při řízení půjčených vozů. Část z nich používala asistenční systémy v autě poprvé a bez pomoci, druhá část dostala důkladnější zaškolení a zvykla si tak na ně rychleji.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří více používají takové technologie, se o 50 procent častěji nechali strhnout jinými činnostmi než řízením. Například seřizovali rádio, hledali v navigaci nebo si hráli s mobilním telefonem. Také byli o 80 procent náchylnější k tomu nechat se rozptýlit něčím, co viděli, například zajímavým billboardem nebo přírodou.

Studie i dalšími daty doložila, že lidé asistenčním systémům nejprve nevěří, ale když si na ně zvyknou a myslí si, že už jim rozumí a umí je ovládat, pak se jim rádi odevzdají. Vzhledem k tomu, že tyto systémy ne vždy fungují, mohly by být pro řidiče velkým rizikem. V USA jen v roce 2017 zahynulo na silnicích 3166 lidí při nehodách způsobených tím, že se lidé nevěnovali řízení.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů