Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Studie Eolab naznačuje budoucnost Renaultu. Jezdí za "litr na sto"

Naše téma
Redakce | 18.09.2014
dalších 7 fotek
Koncept Renault Eolab. | foto: Renault
Paříž/Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Renault na pařížský autosalon přiveze zajímavý koncept Eolab. Nová studie má naznačovat budoucnost francouzské automobilky nejen v oblasti designu, ale i techniky.
Samotný Renault hovoří o téměř stovce nových technických řešení. Většina z nich souvisí se snahou vytvořit vůz s co nejekologičtějším a nejúspornějším provozem.

Koncept Renault Eolab.


To ostatně prozrazuje už vzhled. Tvary karoserie naznačují skvělou aerodynamiku (koeficient odporu činí jen 0,235), které pomáhají třeba i zvláštní kryty kol, aktivní klapky snižující odpor vzduchu nebo dokonce měnící se světlá výška vozu. Čtyřmístné auto je také díky použitým materiálům, které zahrnují například plastové kompozity, ocel, hliník a hořčík, mimořádně lehké, váží jen 955 kilogramů. Je tedy o 400 kilogramů lehčí než současné Clio.

Eolab přitom pohání ne zrovna lehké hybridní pohonné ústrojí kombinující litrový tříválec o výkonu 78 koní a elektromotor, produkující výkon 68 koňských sil. Soustavu doplňuje třístupňová převodovka a Li-Ion baterie s kapacitou 6,7 kWh.

Koncept Renault Eolab.


A protože čistě na elektřinu prý vůz zvládne ujet až 60 kilometrů, může se studie chlubit normovanou průměrnou spotřebou jen 1 litr na 100 kilometrů. Podle Renaultu se většina použitých technických řešení objeví v produkčních autech do konce roku 2020.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů