Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Studenti pokořili rekord ve zrychlení na stovku. Stačil jim výkon 136 koní

Naše téma
Redakce | 27.07.2015
Elektrická formule studentů stuttgartské univerzity. | foto: Green Team Uni Stuttgart
V souvislosti s překonávaním rychlostních rekordů si zpravidla představujeme extrémně výkonné vozy, za nimiž stojí známé automobilky či bohaté společnosti. Tým německých studentů však ukázal, že to jde i jinak. S vlastní elektrickou formulí totiž překonal nejlepší čas v akceleraci z klidu na stovku.
Jejich závodní elektromobil dosáhl rychlosti 100 kilometrů za hodinu za pouhých 1,779 sekundy (dosavadní rekord činil 1,785 vteřiny), což je nejlepší čas v rámci elektrických aut a výkon, který rozhodně zaslouží obdiv.

Pro srovnání, z produkčních aut v současnosti nejlépe na stovku akceleruje hybridní Porsche 918 Spyder: tuto disciplínu umí za 2,2 sekundy. Nejvýkonnější závodní dragstery pak stovku pokoří dokonce do jedné sekundy.

Elektrická formule studentů stuttgartské univerzity.


Rekordní elektrická formule vznikla v loňském roce v rámci studentské soutěže konstruktérů.

Stuttgartští studenti s ní pokořili rekord na několikátý pokus - snažili se o to na letišti na okraji města Wilhelmshaven.

Nejzajímavější na tom všem ale je, že k rekordní akceleraci nepotřebovali masivní výkon. Jejich formule je totiž poháněna ústrojím s celkovým výkonem pouze 136 koní (100kW). Soustavu tvoří čtyři elektromotory, přičemž každý z nich má na starost jedno kolo. Formule tak využívá pohon všech kol.

Elektrická formule studentů stuttgartské univerzity.



Hlavní předností vozu je však nízká hmotnost - váží totiž jen 160 kilogramů.

Poměr hmotnost/výkon tak činí pouze 1,6 kg na kilowatt, což je mimořádná hodnota. Opět nabízíme srovnání: Bugatti Veyron Supersport má poměr hmotnost/výkon 2,08 kg/kW a Porsche 918 Spyder 2,50 kg/kW.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů