Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Stanou se semafory minulostí? Ford testuje systém, který je může nahradit

Naše téma
Jan Markovič | 22.10.2018
Ford testuje systém, který umožní plynulou jízdu přes křižovatku | foto: Ford
Řidič tráví spoustu času stáním na červenou. Ford nyní vyvíjí technologii, která by jim mohla pomoci. Pokud spolu auta budou vzájemně komunikovat, nemusely by se světelné křižovatky vůbec používat.
Až 60 procent všech dopravních nehod se stane na křižovatkách, tvrdí Ford. Stačí se špatně rozhlédnout, nebo přehlédnout světelnou signalizaci a nebezpečná situace je na světě. Navíc řidiči tráví spoustu času stáním na červenou. Podle dat americké organizace AAA je to v průměru 59 hodin za rok, tedy skoro dva a půl dne.

Ford by proto rád využil technologii komunikace mezi auty (V2V – vehicle to vehicle), abychom v budoucnu semafory vůbec nemuseli používat. Stačí, aby mezi sebou jednotlivá auta „mluvila“ a vzájemně tak věděla o své poloze a rychlosti. Chytrý software se postará o zbytek a vypočítá, jakou rychlostí mají vozy křižovatkou projet, aby se minuly.

Nutností ani není mít plně autonomní vozidlo. Systém dokáže řidiči napovědět, jakou rychlostí má jet, aby křižovatkou projel bezpečně. Ford testuje technologii ve Velké Británii s řidiči za volantem a zatím nedošlo ke střetu. Výhodou zařízení má být i snížení emisí, které auta produkují při stání na semaforech a hlavně při rozjezdu. Plynulejší pohyb bude navíc pro řidiče pohodlnější.

Jak systém funguje se můžete podívat na videu:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů