Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srovnání: Vyzkoušeli jsme tři rychlé drobky. Kterého byste si měli koupit?

Naše téma
Stanislav Švarc | 24.10.2013
dalších 8 fotek
Ford Fiesta ST. | foto: Ford
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Ostré malé hatchbacky jsou zase v módě. Za posledních několik měsíců se objevili hned tři nováčci: Ford Fiesta ST, Peugeot 208 GTi a Renault Clio R.S. Ale který z nich je nejlepší?
Když se nad tím zamyslíte, tak tihle rychlí prckové mají spoustu vlastností, kvůli kterým by měli být oblíbení. Jsou kompaktní (dobře se s nimi manévruje a parkuje), mají víceméně použitelná zadní sedadla, praktický kufr. Také by měli dobře vypadat, být rychlí, zábavní, ale současně použitelní každý den a v rámci možností úsporní.

Jedinou překážkou pro jejich pořízení by mohla být jen poněkud vyšší cena, která se obecně pohybuje kolem půl milionu korun. A to už může někomu připadat za malé auto příliš.

Při pohledu na udávané hodnoty vypadají všechny tři testované vozy podobně. Skoro identicky. Renault, Peugeot i Ford sázejí na turbodmychadlem přeplňovanou šestnáctistovku, mají srovnatelný výkon, dosáhnou i podobné maximální rychlosti. A zrychlení z klidu na stovku? Fiesta ho zvládne za 6,9 sekundy, 208 za 6,8 a Clio za 6,7...

Přesto má každé z uvedených aut jiných charakter, liší se typ karoserie i technika.

Ford Fiesta ST 
Ford Fiesta ST.


Na papíře je Fiesta z trojice rychlých prcků nejpomalejší, ale za volantem vám to v žádném případě nepřijde. Motor téměř okamžitě reaguje na povely plynu, prodleva turba není kdovíjak výrazná a malý Ford velice ochotně a plynule zrychluje. Vše navíc doprovází příjemná zvuková kulisa - ani ustrašeně mdlá, ani přehnaně fanfarónská. Z výfuku se dokonce občas ozve sympatické praskání. Potěší také velice strmé řízení a přesné řazení. Škoda vyšší pozice za volantem.

Ford Fiesta ST.
Auto je také mimořádně zábavné, takové nadšeně splašené, ovladatelnost je příkladná a chuť prohnat se zatáčkami neuvěřitelná. Na druhou stranu má Fiesta velice tvrdý podvozek, kterému nesvědčí nerovnosti a rozbité silnice. S Fiestou ST se za chvíli naučíte nazpaměť všechny ulice ve městě - jen proto, abyste se vyhnuli příčným prahům.

Sympatická je spotřeba, s lehkou nohou lze snadno jezdit za méně než 7 litrů, intenzivní využívání výkonu pak znamená spotřebu kolem 8,5 l/100 km.

Skvělá jsou také přední sedadla, horší je to ale s ergonomií ovládání. Na "přetlačítkovanou" palubní desku s podivným tvarem si nikdy nezvyknu.

Peugeot 208 GTi
Peugeot 208 GTi.


Narozdíl od vyfešákovaných konkurentů sází Peugeot na konzervativnější vzhled, od standardního modelu se příliš neodlišuje. To samé platí i interiéru, který doplácí na architekturu právě běžné 208. Takže vyšším řidičům se bude hůř hledat správná poloha - buď neuvidí přes volant na "budíky" na horní části přístrojové desky, nebo budou mít malý volant až někde u kolen. Osobně jsem měl ještě problém sladit pozici tak, abych ideálně dosáhl na řadící páku.

Peugeot 208 GTi.
GTi ale i za tohle hledání správné polohy rozhodně stojí. Auto je skutečně hodně rychlé, motor potěší svou pružností i ochotou jít za otáčkami. A všechno se to děje tak nějak přirozeně a uvolněně, narozdíl od Fiesty si u toho nepřipadáte jako závodník. Může za to i kultivovaný projev Peugeotu, který se chová mnohem dospěleji, klidněji. I zvuk je takový tlumený. Možná až moc.

Také podvozek není nekompromisní, dokáže totiž nabídnout až překvapivý komfort. Potěšující však je, že to není vykoupeno výrazně horší ovladatelností. 208 GTi působí velice mrštně a hravě, rychlé zatáčky zvládá čistě, občas dokonce s náznakem čitelné přetáčivosti.

Spotřeba je podobná jako u Fiesty ST.

Renault Clio R.S.
Renault Clio R.S.


Předchozí generaci ostrého Clia kdekdo považoval za krále rychlých hatchbacků, což samozřejmě zvyšovalo očekávání, jaký bude jeho nástupce. V Renaultu se přesto nebáli zariskovat a nové R.S. postavili podle úplně jiné filosofie. Atmosférický dvoulitr nahradila přeplňovaná jednotka menšího objemu, manuální převodovku nahradil dvouspojkový automat s řazením pádly pod volantem a karoserie je (jako u jediného z trojice) pětidvéřová.

Připadá mi, že Renault chtěl prostřednictvím Clia R.S. zpřístupnit rychlost každému, i méně zkušenému a vášnivému řidiči, a zbavit auto nálepky "pouze pro nadšence". Podle toho se také řídí. V běžném režimu se chová docela klidně, skoro jako běžný hatchback - i když samozřejmě cítíte tu sílu pod kapotou.

Po zapnutí jednoho ze sportovních režimů (Sport a Race) se však jeho charakter docela změní. Z výfuků se při přeřazení začne ozývat hlasité prskání, Clio příjemné řve a dává o sobě vědět, ukazuje sílu. Z testované trojice je ostatně nejrychlejší, a to nejen v přímce, ale své konkurenty pokořilo i při opakovaném měření na okruhu. 

Renault Clio R.S.
Největším problémem vozu je jednoznačně zmatkující automatická převodovka EDC, která funguje snad jen při klidné jízdě. Pokud se chcete pobavit, rozhodně přepněte do manuálního režimu. Ani tak to ale není žádná výhra. Na povely pádel reaguje pomalu (kolikrát jsem kvůli tomu "trefil omezovač") a ani v "závodním" režimu Race ji nemáte úplně pod kontrolou. Je to škoda. Zbytek je totiž docela v pořádku, řízení je sice měkčí, ale stále v normě a ani podvozek není špatný (zkoušel jsem příplatkový tužší Cup) - i když není úplně stoprocentně přesvědčivý, občas se nechá na nerovnostech nepříjemně rozhodit a na Fiestu i 208 ztrácí. I tak je Clio R.S. celkem povedené, jen je jiné. Dostat jinou (rozuměj manuální) převodovku, mohlo být však ještě o tolik lepší...

Nepotěší ani spotřeba, která byla během testu jasně nejvyšší, pohybovala se běžně kolem devíti, někdy až deseti litrů. Stejně jako u konkurentů, i u Clia mám výhrady k interiéru, který mi sice ergonomicky vyhovoval nejvíc, ale zase vypadá nejlaciněji. Na druhou stranu zvenku vypadá R.S. dobře, líbí se mi především agresivně vyhlížející zadní partie.

Co vybrat?
Jak vidíte, každý ze tří testovaných hot hatchů má skutečně odlišný charakter, proto nečekejte jednoznačný závěr. Jestli vám jde hlavně o zábavu a permanentní úsměv na tváři, berte tvrdou Fiestu ST, která je z trojice navíc nejlevnější. Pokud vás zajímá i komfort a chcete spíš něco méně nápadného, volte mimořádně povedeného Peugeota 208 GTi - navíc, zas o tolik méně zábavný oproti Fiestě není. A jestli hledáte spíš něco na způsob "malého gétéčka", mohlo by se vám líbit přístupné Clio R.S, které je sice nejrychlejší, ale zábava pro něj není na prvním a možná ani na druhém místě. 

Ford Fiesta STPeugeot 208 GTiRenault Clio R.S.
+ovladatelnostmotormotor
+motorovladatelnostpět dveří
+spotřebakomfortuniverzálnost
-hodně tvrdý podvozekunylý zvukzmatkující převodovka
-horší ergonomiehorší ergonomievysoká spotřeba
-pozice za volantempozice za volantemlaciný interiér
motorzážehový čtyřválec, přeplňovanýzážehový čtyřválec, přeplňovanýzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1596 ccm1598 ccm1618 ccm
max. výkon134 kW (182 k)147 kW (200 k)147 kW (200 k)
max. točivý moment240 N.m (overboost 290 N.m)275 N.m240 N.m
max. rychlost220 km/h230 km/h230 km/h
0-100 km/h6,9 s6,8 s6,7 s
komb. spotřeba5,9 l/100 km5,9 l/100 km6,3 l/100 km
ceníkstáhnoutstáhnoutstáhnout

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů