Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Když vyjížďka nestačí.... Historické sportovní Škody si na srazu mohly zazávodit

Naše téma
Radek Pecák | 12.09.2023
dalších 16 fotek
Součástí podzimního srazu sportovních Škodovek je také závodění na uzavřené rychlostní zkoušce | foto: Radek Pecák
Celkem pětašedesát vozů značky Škody s většími či menšími úpravami si mohlo během podzimního srazu v Běšinech na Klatovsku zazávodit na trati rychlostní zkoušky.
Limitované edice sportovních verzí Škoda, která pro zákazníky připravila sama Škoda Auto, ale i různě upravené historické modely značky z Mladé Boleslavi mohli obdivovat lidé během již čtyřiačtyřicátého srazu sportovních Škodovek v autokempu Běšiny na Klatovsku.

Na auta, která letos přijela, se můžete podívat do fotogalerie.

Tento sraz je unikátní tím, že místo tradiční spanilé jízdy po okolí organizátoři zájemcům nabízí možnost poměřit si své síly na uzavřené silnici v rámci rallyové rychlostní zkoušky.

„Letos se do závodu přihlásilo pětašedesát posádek, ale už jsme jich tu měli i o dvacet více," vysvětlil mi hlavní organizátor srazu Roman Schavel.

Celkem byla trať včetně přejezdů dlouhá osmdesát kilometrů, „ostrých" z ních byla polovina. „Připravili jsme hodně technický okruh, na kterém jsou navíc kvůli bezpečnosti posádek také různé zpomalovací retardéry. Za povalení nebo posunutí kuželek se navíc připisují k času trestné sekundy," vysvětlil organizátor. Tuto rychlostní zkoušku posádky absolvovaly v průběhu soboty třikrát.

Nejvíce Felicií
Některá auta startující do závodu byla prakticky sériová, jiná prakticky kompletně připravená pro oficiální starty v klasických automobilových soutěžích. Tedy včetně bezpečnostního rámu karosérie, hasicího systému nebo speciálních pneumatik. „Helmy ale musejí mít na trati rychlostní zkoušky všichni," sdělil důrazně Schavel.

Podle něho se i díky tomu daří zamezit újmám na zdraví. „Nějaké ty plechy ale občas újmu v rámci závodního nasazení doznají," doplnil.

Mezi závodícími vozy bylo letos nejvíce Felicií, ale našly se také Fabie, Octavie, nebo naopak vozy řady 105 a 120 a dokonce i Škody 100.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů