Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Spotřeba stlačeného plynu CNG u nás loni vzrostla o 44 procent

Naše téma
ČTK | 22.01.2014
Ilustrační foto | foto: Deník/Ota Bartovský
Praha - Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily se v loňském roce v Česku zvýšila meziročně o 44 procent na zhruba 22 milionů metrů krychlových. Za posledních pět let se ztrojnásobila. V ČR na stlačený zemní plyn jezdí více než 6700 vozů, to je o 2000 více než před rokem.
"Výsledky vysoce předčily naše očekávání, ještě v prosinci jsme věřili opět jen asi ve dvacetiprocentní nárůst. CNG je v současnosti nejekonomičtější palivo, pokud by například všechny vozy v ČR přešly z benzinu na CNG, klesly by náklady na provoz vozů asi o 200 miliard korun a to nepočítám úspory za výrazné snížení emisí," uvedl místopředseda Rady Českého plynárenského svazu a člen představenstva firmy E.ON Jiří Šimek.

Nejčastějším důvodem pořízení CNG vozidel je podle Šimka velké snížení nákladů na provoz. Cena CNG je zhruba poloviční oproti benzinu či naftě. Toho si jsou motoristé vědomi, a proto si CNG vybírají například firmy s velkými autoparky, spediční firmy a dopravní podniky, dodal Šimek.

V České republice je v provozu 52 veřejných plnicích stanic na CNG. Do konce roku zahájí provoz nejméně dalších 45 stanic - společnost E.ON otevře 12 až 14 stanic, firma VEMEX nejméně dalších deset, společnost Vítkovice chce letos vybudovat přes 20 stanic a RWE nejméně tři další stanice.

"CNG je nejlevnější pohonnou hmotou, jeho cena na jeden kilometr se pohybuje mezi jednou korunou až 1,40 Kč. Má také nulovou silniční daň a nádrže jsou uloženy mimo zavazadlový prostor. V neposlední řadě CNG z auta nelze také zcizit," uvedl výkonný ředitel ČPS Jan Ruml.

CNG se stále více využívá v organizacích a firmách. Například Česká pošta provozuje v současné době celkem 5300 vozidel, z toho 692 vozidel jezdí na CNG. Tento počet hodlá pošta rozšířit. "Tato vozidla jsou v běžném provozu jednoznačně výhodnější, s auty na CNG šetříme až 40 procent nákladů," uvedl ředitel odboru dopravy České pošty Jan Kubásek.

Firemní CNG vozové parky se podle ČPS rozšíří ve chvíli, kdy Škoda Auto uvede na trh novou Octavii s pohonem na CNG. Octavia je dlouhodobě nejprodávanějším autem v ČR a ve většině případů slouží právě ve firemních flotilách jako služební vozidla.

Podle Evropské plynárenské asociace Eurogas se spotřeba CNG v Evropě může do roku 2035 zvýšit až sedminásobně.

Stlačený zemní plyn se používá jako motorové palivo místo benzinu, nafty nebo LPG. Vyrábí se stlačením zemního plynu v kompresních zařízeních.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů