Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sporťák od znovuzrozeného TVR je na rok vyprodaný. I když ho ještě nikdo neviděl

Naše téma
Redakce | 31.08.2015
TVR Sagaris. | foto: TVR
Nová éra kdysi slavné britské automobilky TVR začíná slibně. Znovuzrozený výrobce dokázal za pouhých šest týdnů sesbírat 250 závazných objednávek na nový sportovní model a vyprodat tak celou kvótu pro první prodejní rok. Auto přitom dosud nikdo neviděl.
Automobilka TVR byla založena v roce 1947 a proslavila se produkcí lehkých a divokých sporťáků s laminátovou karoserií. Ve své historii si prošla několika kritickými okamžiky - tím nejtěžším však nedávno, krátce poté, co ji v roce 2004 koupil Rus Nikolaj Smolenskij. Už o dva roky později TVR přestalo vyrábět auta a bylo blízko smrti.

V květnu 2013 však značku TVR od Smolenského koupila společnost TVR Automotive, v jejímž čele stojí anglický milionář Les Edgar.

A ten má velké plány. V horizontu nejbližších let chce začít vyrábět několik aut, která prý hrdě navážou na divokou pověst dřívějších vozů TVR. První z nich, možná se staronovým jménem Sagaris, by se měl začít prodávat v roce 2017.

V červnu letošního roku na něj dokonce automobilka začala přijímat objednávky a nyní, po pouhých šesti týdnech, hlásí, že posbírala 250 závazných objednávek. To znamená, že pro první rok výroby je vyprodáno. Záloha přitom činí 5000 liber (v přepočtu asi 186 tisíc korun).

Pro TVR je to obrovský úspěch a důkaz, že projektu řada potenciálních kupců věří. Vždyť nové sportovní auto nejenže nikdo dosud neviděl, ale známy nejsou ani technické podrobnosti.

Zástupci značky zatím prozradili jen několik střípků. Tak například design má na starost známý Gordon Murray, který je podepsaný pod superautem McLaren F1. Vůz dostane pro značku typický rám z ocelových trubek a lehkou karoserii z plastového kompozitu.

Zadní kola bude pohánět osmiválec, původem zřejmě od Fordu (možná pětilitr z Mustangu), ale vyladěný věhlasnou firmou Cosworth. Výkon by se měl pohybovat mezi 450 až 470 koňskými silami, což vzhledem k hmotnosti lehce přesahující jednu tunu zajišťuje opravdu slibnou dynamiku. Motor bude spojen s šestistupňovou manuální převodovkou.

Podle prvních odhadů by cena neměla přesáhnout 80 tisíc liber, tedy asi 3 miliony korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů