Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Společnost Apple si nechala patentovat funkci rozpoznávání obličeje

Naše téma
Jiří Švamberk | 17.02.2019
Aplikace pro rozpoznávání obličejů by v budoucnu mohla odemykat také automobily | foto: Apple
Může fungovat také jako klíč k odemykání vozu.
Společnost Apple získala práva na systém rozpoznávání obličeje, který dokáže odemknut vozidlo bez fyzického klíče. Internetový portál Futurism uvádí, že společnost Apple podala patentový návrh na počátku už v roce 2017 a americký Úřad pro průmyslové vlastnictví tento patent zveřejnil pod názvem „Systém a metoda pro autorizaci vozidel“ 7. února letošního roku.

Patent popisuje, že uživatel má dva způsoby, jak si nechat svůj obličej ověřit. Prvním je instalace této technologie přímo do vozu, druhý pak spolupracuje s aplikací Face ID, kterou podporují telefony iPhone X a novější.

Kromě jednoduchého odemykání vozu si tato technologie umí zapamatovat také konkrétní nastavení vozidla pro různé uživatele, tzn., že například začne přehrávat oblíbenou hudbu, nastaví sedadlo řidiče a upraví klimatizaci.

Jestli Apple tuto technologii v brzké době skutečně představí v reálném světě, zůstává nejasné. Na konci ledna Apple propustil 200 zaměstnanců, kteří pracovali na projektu Titan, který se zabýval právě nejrůznějšími technologiemi autonomního řízení a obsluhy vozu.

Podobný nápad s rozpoznáváním obličejů měli už lidé angažující se v projektu Faraday Future FF91, ovšem tento elektromobil se na trh jen tak nedostane. V současnosti je jediným, kdo k nastartování vozu používá biometrické údaje, korejský Hyundai, jenž v Čině prodává Santa Fe se startováním přes otisk prstu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů