Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Splněný sen. Nadšenec si postavil vlastní sporťák

Naše téma
Jan Zajíc | 23.01.2017
Muž z Jihoafrické republiky si splnil sen a postavil si vlastní auto. | foto: YouTube
Možná vás taky někdy napadlo, jaké by asi bylo postavit si vlastní auto. Není to nereálný sen, jak dokazuje příběh jistého nadšence, který si sám vyrobil vlastní sporťák. 
Onen chlapík se jmenuje Moses Ngobeni, žije v Jihoafrické republice a pracuje jako elektroinženýr. O vlastním autě prý sní už od mládí, kdy ho zaujaly hlavně americké sporťáky. V dospělosti si pak jednoho dne řekl, že si svůj vysněný vůz prostě opravdu postaví.

První nesmělé kroky podnikl v roce 1994, kdy vznikly první skici a kresby. Do skutečné práce se ale Ngobeni pustil až v roce 2013.

Čtěte také: Krásná Betty hledá nový domov. Je to kurážná rekordmanka

A vzal to vážně zgruntu. Šasí si totiž postavil sám, od základů. Také karoserie je vlastní - vše je tedy poctivá ruční práce. Jinak ale nadšenec sáhnul po řadě dílů ze skutečných produkčních aut. Například dvoulitrový motor pochází z BMW 318is z roku 1998. Zadní boční okna jsou z Mazdy 323 z roku 1986, ta větší mají původ v BMW M3 z roku 2005.

Čelní okno Ngobeni našel u Volkswagenu Caddy, přední světlomety jsou z Audi TT z roku 2011 a zadní svítilny pocházejí z Nissanu GT-R z roku 2015.

Čtěte také: Lada Niva byla ušetřena před sešrotováním, aby se z ní stala tahle podivnost

Práce zabrala tři roky a hodně zajímavě vypadají náklady na stavbu. Ngobeni tvrdí, že za auto (respektive díly) zaplatil asi 240 tisíc jihoafrických randů, což je v přepočtu asi 446 tisíc korun. Tedy nikterak horentní suma.

Dynamické schopnosti dvoumístného sporťáku bohužel neznáme, majitel pouze uvádí maximální rychlost 250 km/h. Mimochodem, Ngobeni nechce stavbou vlastního auta skončit. Teď prý přemýšlí, jak zkonstruovat helikoptéru.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů