Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar XFR-S Sportbrake: Superkombík s přeplňovaným osmiválcem má 550 koní

Naše téma
Redakce | 01.03.2014
dalších 20 fotek
Jaguar XFR-S Sportbrake | foto: Jaguar
Praha /FOTOGALERIE/ - Jaguar vždycky uměl rychlá auta, ale nikdy nepostavil opravdu ostré kombi. To se však mění, britská automobilka totiž představila model XFR-S Sportbrake. Pod kapotou má přeplňovaný osmiválec s výkonem 550 koní.
Nový kombík doplňuje sedan XFR-S a stejně jako on dostal mírně upravený vzhled. Nižší přední nárazník ukrývá větší vstupy vzduchu, na karoserii najdeme prvky z uhlíkového kompozitu a vylepšena byla také aerodynamika. Auto stojí na dvacetipalcových kolech, pneumatiky vyvinuté ve spolupráci se společností Pirelli exkluzivně pro model XFR-S Sportbrake jsou pak na všech kolech o 10 mm širší - mají rozměry 265/35 vpředu a 295/30 vzadu. Zákazníci si mohou vybírat z pěti barev karoserie: modré, černé, šedé, bílé a červené.

Jaguar XFR-S Sportbrake



To nejdůležitější se ale ukrývá pod kapotou. XFR-S Sportbrake spoléhá na pětilitrový kompresorem přeplňovaný zážehový osmiválcový motor, doplněný osmistupňovou automatickou převodovkou s funkcí Quickshift.

Dynamika je ohromující. Osmiválec nabízí výkon 550 koní a točivý moment 680 N.m. Díky tomu auto zrychlí z klidu na stovku za 4,8 sekundy a dokáže upalovat rychlostí 300 km/h. Na tuto hodnotu je "maximálka" elektronicky omezena. Spotřeba podle výrobce činí 12,7 l/100 km.

Jaguar XFR-S Sportbrake



Rychlost ale samozřejmě není všechno. Jaguar se proto chlubí důkladným přístupem k jízdním vlastnostem. Tlumiče a pružiny prý byly nastaveny podle rozložení hmotnosti vozu, konstruktéři vyměnili stabilizátory a upravili zadní nápravu. Celková podélná tuhost zavěšení byla zvýšena o 30 % vpředu i vzadu a ve stejné míře byla zvýšena také tuhost předních a zadních pružin.

Pomocný rám zadní nápravy pak umožnil úpravu geometrie zavěšení, která díky tužším pouzdrům (nové zadní čepy se doplňují s tužšími pružinami) ve srovnání se standardními verzemi XF Sportbrake zlepšuje stabilitu a odezvu. Přenastaveny byly také programy elektroniky ovládající systém Adaptive Dynamics, aktivní elektronický diferenciál a DSC.

Jaguar XFR-S Sportbrake


Systém Adaptive Dynamics prostřednictvím variabilně nastavitelných tlumičů aktivně kontroluje vertikální pohyb, naklánění a úhel náklonu karoserie. Systém monitoruje podněty řidiče a stav vozovky a až 500x za sekundu upravuje tuhost tlumičů, čímž optimalizuje stabilitu a agilitu. Aktivní elektronický diferenciál se zase v případě potřeby dokáže téměř okamžitě zcela uzavřít.

O zpomalování se stará brzdová soustava s kotouči s vnitřním chlazením o průměru 380 mm vpředu a 376 mm vzadu.

Jaguar XFR-S Sportbrake


Jaguar XFR-S Sportbrake lze objednat již nyní u každého autorizovaného dealera značky a první vozy se k zákazníkům dostanou počátkem léta 2014. Ceny budou zveřejněny na autosalonu v Ženevě.

Nadupané kombi však nepředstavuje jedinou novinku modelové řady XF. Automobilka ji obohacuje ještě o paket s názvem R-Sport, který je k dostání pro sedan i Sportbrake se vznětovým čtyřválcem o objemu 2,2 l s osmistupňovou automatickou převodovkou, s výkonem 200 koní a spotřebou 5,1 l/100 km.

Jaguar XF R-Sport



Součástí jsou sportovní doplňky, díky nimž vůz vypadá dynamičtěji, a několik specifických prvků v interiéru. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů