Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Současný Ford Ranger se loučí speciálními edicemi. Zkoušeli jsme je v terénu

Naše téma
Radek Pecák | 20.11.2021
dalších 16 fotek
V areálu maďarského závodního okruhu jsme zkoušeli nové verze Fordu Ranger | foto: Ford
Ford připravil celkem čtyři nové edice, na českém trhu však budou k mání jen tři.
Trh s vozidly kategorie pick-up se v Evropě pomalu zvedá a nebýt pandemie, už by zřejmě překonal hranici 200 000 za rok. Jedničkou s podílem kolem 40 procent je Ford Ranger.

Přestože se současná generace pomalu loučí a již za několik dní se představí zbrusu nová, Ford chce zákazníky stále ještě zaujmout i tou stávající. 

Na nové verze, včetně toho, jak vypadají "v akci" se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Na speciálních terénních polygonech, které jsou rozesety v areálu maďarského závodního okruhu Hunagoring, jsem měl společně s dalšími motoristickými novináři otestovat celkem čtyři nové edice tohoto terénního automobilu. A místy to byla poměrně náročná prověrka. Zejména při projíždění lesa, který se ukrývá přímo uprostřed závodního okruhu a v němž jsou hluboké kaňony, přes které se klenou popadané kmeny stromů. Jeden kolega se pak neubránil nadšenému zvolání: "Ty ...,připadal jsem si jako v džungli. Ještě kdyby se kolem těch stromů ovíjely nějaké anakondy..."

Tři edice budou dostupné také v České republice, tu čtvrtou se tuzemské zastoupení značky s modrým oválem ve znaku rozhodlo nenabízet. "Byla by příliš drahá a zřejmě by o ni nebyl zájem," vysvětlili mi.

Ta verze má označení MS-RT, což značí, že se na jejím vývoji podílela stejnojmenná britská společnost, která se dlouho zabývá sportovními úpravami Fordů. Jejím přičiněním pak vůz získal nové speciální blatníky, do kterých se musí vejít velká dvacetipalcová kola.

Právě tuto variantu jsem měl možnost na polních i asfaltových cestách v okolí okruhu vyzkoušet jako první. Auto se řídí velmi příjemně, chvílemi jsem ani neměl pocit, že sedím za volantem terénního auta s vysokou světlou výškou a karosérií připevněnou na klasickém žebřinovém rámu.

Wolftrak je připravený pro práci
Adrenalinovější zážitky přinesla jízda v novém Rangeru Wolftrak. S ním jsem zavítal do výše zmiňované "maďarské džungle". Verze vychází z klasického Rangeru XLT (druhá nejnižší výbavová verze) a pohání ji vznětový čtyřválcový dvoulitrový agregát s výkonem 170 koní. V základu je propojený s šestistupňovou manuální převodovkou, je ovšem možné zvolit také desetistupňový automat. Wolftrak již má také elektronickou uzávěrku zadního diferenciálu a univerzální pneumatiky. Korbu obklopuje masivní trubkový rám a nákladový prostor je nastříkán ochrannou barvou. Včetně DPH stojí Ranger Wolftrak 1 145 507 Kč.

Neménně zdatně v terénu, jak jsem si ověřil na polygonu, který obsahoval třeba také průjezd brodem, si umí počítat o poznání vyšňořenější verze Stormtrak. Pohání ji dvojitě přeplňovaný čtyřválcový diesel, který má stejný výkon jako evropském Rangeru Raptor. Tedy 213 koní.

Rozpoznat od ostatních půjde snadno. Například díky speciální červené barvě Rapid a červené vložce v masce chladiče. Celkový dojem ještě dotvářejí speciální polepy. Ve standartu se pro tuto verzi dodává elektricky ovládaný kryt ložné plochy, kterou lze navíc rozdělit na dvě části pomocí ocelové posouvatelné přepážky. I tato verze, stejně jako třeba Wolftrak uveze na korbě tunu a utáhne přívěs s hmotností 3,5 tuny. Ve výbavě je pak třeba také osmipalcový dotykový displej s navigací.

Zákazník, který po tomto Rangeru zatouží, bude muset zaplatit přinejmenším 1 545 775 korun.

Vrcholným zážitkem pak byla jízda po motokrosové trati vybudované na přírodní tribuně u okruhu. Usedl jsem totiž za volant Fordu Ranger Raptor Special Edition. Zde vytvořené "velbloudí hrby" zvládne tento vůz projíždět ve stejném tempu, v jakém většina běžných motoristů vozí své ratolesti na výlety a za babičkami po běžné asfaltové silnici.

Raptor vypadá skvěle
Ale, aby veřejnost nebyla klamána, je zapotřebí dodat, že tato "speciální" edice nedostala v porovnání se standardním Raptorem navíc žádnou lepší techniku. Vlastně se odlišuje pouze červeným prošíváním v kabině (běžné je modré) a nalepenými pruhuy na karosérii.

Ani podvozek Rangeru Raptor Special Edition se neliší od standardního Raptoru. Má tak o 150 mm širší rozchod kol a o 51 mm vyšší světlost než Ranger XLT. Je ale naladěný s ohledem na specifické požadavky, které na vůz klade rychlá sportovní jízda po nezpevněném povrchu.

Přední trojúhelníková ramena i zadní víceprvkové zavěšení jsou vyrobeny z hliníku. Tlumiče pérování FOX disponují technologií Position Sensitive Damping, která reguluje jejich účinek v závislosti na míře stlačení. Maximální záběr na volném podkladu zajišťují univerzální pneumatiky General Grabber AT3. Podle našich informací má tento speciální podvozek poloviční podíl na celkové ceně vozu, která je v případě "SE" 1 673 551 Kč.

Ranger Raptor Special Edition je poháněn dvojitě přeplňovaným vznětovým motorem 2.0 EcoBlue o výkonu 157 kW (213 k) a točivém momentu 500 Nm.2 Desetistupňovou samočinnou převodovku má vůz společnou se sportovním vozem Ford Mustang. Systém Terrain Management pomáhá řidičům zvládnout širokou škálu povrchů a provozních scénářů. Specialitou Raptoru je režim Baja, pojmenovaný po slavné pouštní rallye Baja 1000. Právě ten jsem si zapnul na zmíněné "motorkosové" vložce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů