Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Sníh, led a teploty až -50 °C. Ford Transit vyhrál Arktický test

Naše téma
Redakce | 10.03.2014
Ford Transit v Arktickém testu dodávek. | foto: Ford
Praha /VIDEO/ - Automobilka Ford se může pochlubit dvojnásobným vítězstvím v jednom z nejnáročnějších testů na světě – Arktickém testu dodávek. Každoročně ho pořádá finský časopis Auto Tekniikka ja Kuljetus, který podrobuje zúčastněné vozy sérii obtížných zkoušek v mrazu, sněhu a na ledu.
Nový Ford Transit a Ford Transit Connect získaly první místo ve svých třídách po pětidenním klání na mrazivém severu Finska, přičemž se musely vypořádat i s teplotami klesajícími až k minus 50 °C.

Arktický test se skládá z rozmanitých disciplín jako slalom na zamrzlém povrchu letiště nebo vytrvalostní jízda o délce 700 km po hrbolatých, ledem a sněhem pokrytých cestách. Hodnotí se mimo jiné hospodárnost, přepravní kapacita a ovladatelnost. 

Dále se zkouší například startování motoru, topení a odmrazování oken po celonočním stání v mrazu. Porotu tvoří při Arktickém testu dodávek zkušení odborníci ze šesti evropských časopisů zaměřených na užitkové vozy. Letos poprvé ve třiadvacetileté historii testu porotci postavili Ford na první místo ve dvou třídách.

Ford Transit Connect v Arktickém testu dodávek.


Nový Ford Transit získal nejvyšší hodnocení v devíti ze třinácti kategorií, a porazil konkurenční modely od automobilek Mercedes-Benz, Opel a Volkswagen. Menší Ford Transit Connect obsadil první příčku v sedmi dílčích kategoriích a nechal za sebou soupeře od Citroënu, Renaultu a Volkswagenu. Porotci vyzdvihovali zejména jeho ovladatelnost a stabilitu v mrazivých podmínkách.

Ford Transit Connect v Arktickém testu dodávek.


„Dodávky Ford byly jasnými vítězi na velmi kluzkém povrchu, což je velká přednost všude, kde je ledem a sněhem pokrytá většina silnic," řekl Heikki Laurell z pořádajícího finského časopisu Auto Tekniikka ja Kuljetus. „Náš test dostane dodávky až na limit. Může to být docela šok, pokud nejste zvyklí na skandinávskou zimu."
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů