Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nasazování sněhových řetězů umí řidiče potrápit. Podívejte se, jak na to

Naše téma
Radim Šlezingr | 19.01.2024
Ilustrační foto: Sněhové řetězy | foto: Deník/Václav Pancer
Nasazovali jste někdy v zimě na autě sněhové řetězy? Pokud ano, jistě tušíte, proč se této činnosti někteří řidiči vyhýbají jako čert kříži. Přestože jsou sněhové řetězy v zimních podmínkách skvělým pomocníkem, jejich instalace patří k nočním můrám nejednoho motoristy. Pokud s nimi nemáte zkušenost, může vám jejich nasazování v terénu pořádně otrávit náladu. Tady se můžete podívat na několik videí, jak se s nasazováním sněhových řetězů vypořádat. Poradíme také, kdy je použít a kde koupit.
Pokud žijete na horách nebo pravidelně jezdíte v zimě na svou horskou chalupu, sněhové řetězy zřejmě patří k stálé výbavě vašeho vozu. Ale ne každý motorista má s nimi zkušenost. Sněhové řetězy nepatří k povinné výbavě vozidla, mohou nám ale pomoci v zimě tam, kde ostatní auta bez nich končí. Řidičům pomáhají zvýšit přilnavost pneumatik v zimních podmínkách na kluzkých površích, jako je sníh a led.

Podle vyhlášky č. 294/2015 Sb. má řidič povinnost nasadit sněhové řetězy v místech, kde mu to nařizuje příslušná dopravní značka Sněhové řetězy. Tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových) řetězů na nejméně dvě hnací kola.

Podívete se na montáž standardních sněhových řetězů:
Povinnost se nevztahuje na vozidla, která jsou vybavena pneumatikami s protiskluzovými hroty. Další důležitou značkou je značka Sněhové řetězy – konec. Tato Značka ukončuje platnost příkazové značky „Sněhové řetězy“. Při použití sněhových řetězů na vozidle smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 kilometrů za hodinu.

Značka je jedna věc, ale pokud jedete třeba lyžovat na hory a máte před sebou prudkou zasněženou cestu (třeba vjezd k horské chatě), zřejmě se bez sněhových řetězů neobejdete také. Vozit je v autě preventivně se v takovém případě vyplatí. 

Pokud uvažujete o nákupu sněhových řetězů, musíte znát v první řadě rozměr pneumatik. Malé řetězy byste na ně nenasadili, větší byste sice mohli připnout, ale mohly by při jízdě spadnout.

Sněhové řetězy můžete koupit na čerpacích stanicích, ve specializovaných obchodech nebo na internetu. Nejčastěji si můžete vybrat kovové, vyrábějí se také plastové, dokonce i speciální textilní. V nabídce se můžete setkat třeba se sněhovými řetězy se zesílenými oky, případně rychloupínací variantou. Na trhu nechybí ani jednorázové v podobě rychloupínacích plastových pásků. Výrobci se předhánějí v použitých technologiích, aby jejich nasazení bylo pro uživatele co nejpohodlnější.

Znovupoužitelné plastové sněhové řetězy:
Vzhledem k tomu, že instalace sněhových řetězů může být složitější, vyplatí se pokaždé číst přiložený návod a provést jejich nasazení podle pokynů. Sněhové řetězy se prodávají v různých cenových relacích, nejlevnější seženete zhruba za 350 korun, ty nejdražší stojí i desetkrát více. Rozdíl je nejen v kvalitě, ale také v jednoduchosti jejich nasazování.

Počítejte s tím, že nasazování sněhových řetězů není příjemná práce, zejména, pokud to děláte poprvé bez předchozích zkušeností někde u špinavé krajnice. Nasazování sněhových řetězů může zaskočit i zkušeného motoristu

Jednoduché nasazení univerzálních řetězů:
Pokud budete sněhové řetězy používat opakovaně, neměli byste zapomínat na jejich údržbu. Po každém použití je vhodné očistit je od sněhu a soli, usušit a uložit na suchém místě, aby nedocházelo k případné korozi jejich kovových částí.
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů