Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Smutné zjištění Fordu: Adaptivní tempomat řídí v zácpě lépe než člověk.

Naše téma
Radek Pecák | 21.07.2018
Srovnání schopností řidičů a adaptivního tempomatu v zácpě | foto: Ford
Podle loňských propočtů stráví každý německý řidič v dopravních zácpách během dvanácti měsíců v průměru 30 hodin, ve Velké Británii ještě o hodinu více. Ford nyní při svém pokusu prokázal, že kdyby lidé více využili adaptivní tempomaty, zácpy by se zkrátily.
Řada zkušených řidičů nemá adaptivní tempomaty ráda. Jsou podle nich totiž příliš opatrné, nechávají od vozidla jedoucího vpředu příliš velký odstup a pak se snadno stane, že to této mezery někdo vjede. Jenže, pokud se jede v hustém provozu nebo dokonce v dopravní zácpě, jsou podle zjištění expertů automobilky Ford schopnější, než člověk za volantem.

Ford, ve spolupráci s odborníky z Vanderbiltovy univerzity v americkém Nashvillu, to ověřil sérií pokusů na svém testovacím polygonu, kde je k dispozici i vysokorychlostní okruh se třemi jízdními pruhy.

Dopravní zácpy velmi často vytváří i bez významných důvodů chybující řidiči. Například, když se připojují do jízdního pruhu bez "vyhozeného blinkru", špatně reagují na některé situace nebo zbytečně intenzivně brzdí. Určitě se vám už stalo, že jste určitou chvíli museli nějaký úsek projíždět hlemýždí rychlostí, a náhle, aniž by se na silnici ve vašem okolí cokoli změnilo, se proud vozidel zase rozjel na obvyklé tempo. Tento jev už má dokonce svůj termín - Fantomová dopravní zácpa.

Důvodem jejího vzniku je skutečnost, že každý řidič v koloně za zpomalujícími vozidly brzdí o něco intenzivněji, než ten před ním. Pokud je kolona dlouhá, může se provoz na jejím konci zcela zastavit.

STAČÍ 33 PROCENT

Ford nejprve nechal 36 testovacích řidičů ve třech pruzích za sebou jezdit po oválu rychlostí 97 kilometrů (60 mil) v hodině. V první fázi bez využití adaptivního tempomatu. Jakmile přední vozidla zpomalila na požadovaných 64 kilometrů v hodině (40 mil), vznikala směrem dozadu zesilující vlna brzdění a provoz byl citelně narušený. Následně si všchni zapnuli adaptivní tempomat. Úkolem předních tří řidičů bylo opět v danou chvíli zpomalit stejným způsobem jako při předcházejícím pokusu.

Tentokrát to z hlediska plynulosti provozu dopadlo o hodně lépe. Poslední vozy nakonec projely místem, kde ty první brzdily, rychlostí 56 kilometrů v hodině, tedy jen o osm kilometrů v hodině pomaleji než ta vpředu. V dalších pokusech se prokázalo, že plynulost provozu o hodně vylepší i to, když adaptivní tempomat využívá pouhá třetina vozů, které jsou v té chvíli v dané oblasti.

"Cestu na prázdniny s celou rodinou může dopravní zácpa rychle znepříjemnit, zvlášť, když se nakonec ukáže, že neměla žádnou zjevnou příčinou," říká Torsten Wey z odělení vývoje asistenčních a bezpečnostních technologií ve Ford of Europe. "Vyzýváme tedy majitele aut, aby adaptivní tempomat používali. Slibujeme si od toho, že by to mohl být první krok ke zmírnění dopravních komplikací," dodává.

Adaptivními tempomaty můžou být v dnešní době vybaveny i cenově poměrně dostupné malé vozy. Konkrétě Ford touto technologií umožňuje vybavit své modely Fiesta, C-Max, Kuga, Mondeo, S-Max, Galaxy, Ranger, Tourneo Custom, Tourneo Connecot, Transit Custom, Transit Connect a Transit. Nový Focus a Edge pak dokonce můžou mít na palubě adaptivní tempomat s funkcí Spot&Go.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů