Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Smělé plány Tesly: Letos vyrobí "jen" 90 tisíc aut, v roce 2018 prý půl milionu

Naše téma
Redakce | 08.05.2016
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors chce výrazně zrychlit produkci. Zatímco podle dřívějších plánů měla Tesla vyrobit půl milionu vozů v roce 2020, nyní chce tohoto objemu dosáhnout už v roce 2018.
Jde o hodně odvážný cíl. Znamená totiž, že automobilka zdesetinásobí produkci za období pouhých tří let. V roce 2015 totiž Tesla dodala "jen" padesát tisíc vozů. Letošní plán počítá s 80 000 až 90 000 auty.

Automobilka tvrdí, že výrobní plán uspíšila kvůli vysoké poptávce po novém sedanu Model 3, který bude se základní cenou 35 tisíc dolarů (asi 830 tisíc Kč) nejlevnějším autem značky.

Generální ředitel Tesly Elon Musk na konci dubna uvedl, že automobilka na něj získala již téměř 400 000 nezávazných objednávek. Novinka měla původně jít do výroby koncem příštího roku.

Produkce se ale prý uspíší, Tesla chce už ve druhé polovině roku 2017 vyrobit 100 000 až 200 000 Modelů 3. Výrobce tak bude muset urychlit také výstavbu obrovské továrny na akumulátory, kterou Tesla staví v Nevadě a na níž produkce velkého počtu elektromobilů závisí. Tesla kromě toho plánuje investici do výrobního závodu, kde chce statisíce plánovaných vozů montovat. Uvažuje také o výstavbě továrny mimo Spojené státy americké - hovoří se o Číně, Francii a Německu.

V roce 2020 by Tesla chtěla vyrobit už více než milion aut. Pro srovnání: tolik vozů ročně prodává mladoboleslavská Škoda Auto, která působí na více než 100 trzích světa.

Tesla nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a SUV Model X, který se začal prodávat loni v září.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů