Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Slovákům stát výrazně zlevní elektromobily. Citigo e iV je tak pod 250 000 Kč

Naše téma
Radek Pecák | 12.12.2019
dalších 15 fotek
Řez vozem Škoda Citigo e iV | foto: Škoda-Auto
S výjimkou Polska tak již lze ve všech zemích sousedících s Českou republikou při pořízení elektromobilu nebo plug-in hybridního vozu získat různé slevy a výhody.
Na Slovensku by se mohla zvednout výrazná vlna zájmu o elektromobily. Právě nyní mají totiž fyzické osoby, soukromí obyvatelé i právnické subjekty možnost žádat o dotaci na pořízení nového elektromobilu či vozu kategorie plug-in hybrid.

V prvním případě jim stát přispěje částkou osm tisíc eur, ve druhém pět tisíc. Žádné velké háčky v tom nejsou. Dotace lze získat na všechna dostupná elektrická vozidla, pokud jejich cena nepřesahuje hranici 41 666 eur. Jeden subjekt také může získat podporu jen do výše 200 000 eur, což odpovídá pětadvaceti bateriovým elektromobilům. Stát si na toto kolo dotací vyčlenil částku pět miliónů eur. Je však možné, že ji v případě zájmu navýší.

Opatření přichází shodou okolností v době, kdy na slovenský trh začíná v obou zmiňovaných kategoriích uvádět své modely také značka Škoda, Například Škodu Citigo e iV, která je u nás aktuálně k dostání za 450 000 Kč, si Slováci při započtení dotace od státu I automobilky budou moci pořídit v přepočtu za 244 500 Kč. Volkswagen e-Up!, který je po technické stránce dvojčetem zmíněného škodováckého modelu, bude stát lehce nad 250 000 Kč.

Podstatně levněji než u nás bude možné pořídit I větší typy elektromobilů. Konkrétně například Volkswagen e-Golf přijde na 510 000 Kč a Peugeot e-208 či Renault Zoe za zhruba šest set tisíc korun.

Dotace na elektrická vozidla bylo možno u našich východních sousedů získat již dříve. Od roku 2016 běžel program, v jehož rámci se na pořízení bateriového elektromobilu poskytovala částka 5000 a na plug-in hybrid 3000 eur.

Výše slovenské dotace je na evropské poměry poměrně vysoká. Například Německo i po nedávném navýšení poskytuje maximálně šest tisíc eur, ve Francii je to podobné.

Příklady forem podpory elektrických vozidel v dalších zemích Evropy:
Norsko: odpuštění daně z nabytí, DPH a dovozní přirázky. Navíc také snížení či odpuštění poplatků za používání dálnic a trajektů

Velká Británie: příspěvek 3500 liber na nákup elektromobilu či plug-in hybridů a příspěvek 500 liber na zřzení domácí dobíjecí stanice

Nizozemí: různé formy podpory, které lze vyčíslit až na 19 000 eur během pětiletého vlastnictví elektromobilu

Maďarsko: při nákupu lze uplatnit slevu 21 procent, maximálně 4 800 eur. Navíc elektromobily a plug-in hybridy neplatí registrační daň, silniční daň a a daň z provozu služebních vozů

Rakousko: elektromobily mají nulové daně ze spotřeby a znečištění, z vlastnictví a DPH

Slovinsko: Až 7 500 eur dotace na elektromobily a 4500 na plug-in hybridní vozy

ČR: odpuštění silniční daně pro služební vozidla, možnost parkování zdarma v pražských zónách placeného stání, od ledna 2020 se zavádí možnost jezdit po dálnicích bez příslušného kupónu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů