Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Slováci představili nový prototyp AeroMobilu. Létající auto se blíží výrobě

Naše téma
Redakce | 04.11.2014
dalších 6 fotek
AeroMobil 3.0. | foto: AeroMobil
Vídeň/Praha /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Tým slovenských vizionářů pokračuje v práci na letájícím automobilu. Na technologické konferenci Pioneers Festival ve Vídni představil nový funkční prototyp s označením AeroMobil 3.0.
Ten tak přichází rok po verzi 2.5 (článek o ní najdete zde), z níž ale samozřejmě technicky vychází. Konstruktéři se totiž zaměřili hlavně na detaily a snažili se vychytat mouchy, které měla předchozí varianta.

Trojka tak má například větší rozpětí křídel - v současnosti dosahuje 8,32 metru. Pokud jsou křídla složena a AeroMobil se promění v "auto", je široký 2,24 metru. Stroj má i nadále dvoumístnou kabinu, za níž najdeme dlouhý a úzký trup. Na délku létající vůz měří 6 metrů.

AeroMobil 3.0.


Základ tvoří ocelový rám, zbytek je vytvořen z lehkého karbonu - dokonce i disky kol. Záměrem konstruktérů totiž bylo, aby se AeroMobil i s posádkou vešel do hmotnosti 650 kilogramů a splnil normu pro malá sportovní letadla. Suchá hmotnost jinak činí pouhých 450 kilogramů.

Stroj pohání čtyřdobý čtyřválcový letecký motor Rotax 912 s výkonem okolo 100 koní, který pohání buď zadní kola, nebo vzadu umístěnou vrtuli. Na silnici se AeroMobil umí rozjet až na 160 km/h, ve vzduchu prý zvládne dokonce 200 km/h.

Řidič, nebo chcete-li pilot, může tankovat klasický benzín u jakékoli čerpací stanice. Plná nádrž by měla vystačit až na 875 kilometrů na zemi a 700 kilometrů ve vzduchu. Pro vzlet pak stačí pouze 200 metrová dráha, klidně travnatá, přistání se údajně vejde dokonce do padesáti metrů.

Aby majitel mohl se strojem do vzduchu, bude samozřejmě potřebovat pilotní průkaz.

AeroMobil 3.0.


Tým vývojařů počítá, že AeroMobil v první fázi prodeje zaujme především letecké nadšence. Cena zatím nebyla oznámena, konstruktéři pouze obecně prozradili, že se bude pohybovat na úrovni luxusnějšího sportovního automobilu. Stejně tak neznáme ani termín, kdy se létající auto začne prodávat. Slovenský výrobce totiž stále řeší určité technické i legislativní detaily - třeba umístění registrační značky. Všimněte si také, že prototyp nemá boční zrcátka.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů