Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Slavná Škoda 110 R ožila. Nové "erko" dostalo techniku supersportovního Audi

Naše téma
ČTK | 15.04.2015
V pražském Centru pro současné umění DOX byla 15. dubna zahájena výstava R200 non-fiction. Designéři Petr Novague (vlevo) a Marek Hoffmann představili nový automobil inspirovaný československým vozem Škoda110 R. | foto: ČTK
Inspirován dvěma oblíbenými modely škodovek, které se vyráběly v tehdejším Československu, navrhl designér a milovník aut Petr Novague nový automobil. Prototyp spolu s příběhem jeho vzniku vystavuje od středy centrum DOX. Instalaci nazvanou R200 non-fiction doplňují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla z průběhu výroby.
Kupé Škoda 110 R patří dodnes k nejobdivovanějším modelům celé historie mladoboleslavské automobilky a jeho závodní verze 130 RS posbírala i mnohé ceny a patří k ikonám tuzemského designu. Protože jako mnoha jeho příznivcům podobný model chyběl i Petru Novaguovi, rozhodl se nové auto navrhnout.

R200.



Říká mu Erko a jako technický základ pro stavbu použil Audi R8 s manuální převodovkou, z něhož byl zachován osmiválcový motor, podvozek a okenní skla. Většina komponentů pochází od koncernu Volkswagen. Počítá se s jeho malosériovou výrobou, řekl dnes novinářům Marek Hoffmann, ředitel společnosti Kovovýroba Hoffmann, kde prototyp auta vznikal.

V pražském Centru pro současné umění DOX byla 15. dubna zahájena výstava R200 non-fiction. Designéři Petr Novague a Marek Hoffmann představili nový automobil inspirovaný československým vozem Škoda110 R.


„Měla by to být malá série aut pro lidi, kteří chtějí mít v garáži něco zajímavého a nechtějí vždy po pěti letech měnit auto a omílat stále stejnou značku," říká Novaque. Tvar podle tvůrců „nadiktovala" Audi a jejich snahou prý bylo, aby i přes relativně robustní základ byl nový model elegantní.

R200.


Podobně jako u originálu ani u nového automobilu nechybí elegantně se svažující linie střechy či kulaté přední a hranaté zadní světlomety. Dodrželi i postranní, jakoby grafické žebrování a pro první model zvolili leskle oranžovou barvu, která také odkazuje k původním autům.

R200.


Cena automobilu podle Hoffmanna stanovena není, bude se vyvíjet podle poptávky, může do ní prý promluvit i to, zda zájemci přijdou z tuzemska či zahraničí. Auto se prý staví z velké části ručně, firma je schopná vyrobit dva vozy měsíčně. Automobil je určen pro jízdu na silnici, nejde o model pro závodní okruhy.

V pražském Centru pro současné umění DOX byla 15. dubna zahájena výstava R200 non-fiction. Designéři Petr Novague a Marek Hoffmann představili nový automobil inspirovaný československým vozem Škoda110 R.


Čtyřiatřicetiletý Petr Novák používá umělecké jméno Novaque, patří ke známým českým designérům. Vystudoval produktový design na Vysoké škole uměleckoprůmyslové, design studoval i v Německu a na Slovensku. Několikrát získal ocenění v prestižní soutěži Red Dot, kde bodoval mimo se svou celohliníkovou stohovatelnou židlí Edge. Navrhl design smartphonu Verzo nebo nový model kola Favorit.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů