Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škodovka, kterou možná neznáte. Trekka se zrodila před 50 lety na Novém Zélandu

Naše téma
Redakce | 02.12.2016
další 3 fotky
Škoda Trekka. | foto: Škoda Auto
V historii české automobilky Škoda Auto najdeme spoustu zajímavých vozů. A některé z nich přitom ani nejsou příliš známy, jako třeba model Trekka, který se zrodil 2. prosince 1966 na Novém Zélandu.
Toto auto, které se vyznačovalo zvýšenou průchodností terénem, vzniklo ve spolupráci mladoboleslavské automobilky se zástupci novozélandského importéra a místních specializovaných firem.

Oním importérem vozů značky Škoda, dodávaných na Nový Zéland z daňových a celních důvodů v demontovaném stavu, byla od roku 1956 společnost Motor Industries International v Otahuhu. Právě tato firma také přišla s nápadem postavit na základech běžné škodovky vozidlo, které by uspokojilo potřeby místních farmářů, řemeslníků a obchodních zástupců.

V letech 1965 a 1966 tedy vzniklo několik návrhů a prototypů, které nesly rukopis bývalého vedoucího vývoje karoserií automobilů Škoda Josefa Velebného a novozélandského designera George Taylora.

Z Mladé Boleslavi byl v rozloženém stavu dodáván podvozek na bázi modelu Octavia, lišící se především zkrácením rozvoru z 2389 milimetrů na 2165 mm a úpravou stálého převodu nápravy z 4,78 na 5,25.

Škoda Trekka.


Na světlé výšce 190 milimetrů měly podíl pneumatiky s rozměrem 5,90 x 15", nabídka výbavy na přání pak zahrnovala diferenciál Balanced Traction s uzávěrkou – to vše rapidně zlepšilo průchodnost vozu s pohonem zadních kol i v terénu. Nechybělo nezávislé zavěšení všech kol a tuhý páteřový rám podvozku.

Vpředu podélně uložený čtyřválec OHV o objemu 1,2 litru dosahoval výkonu 47 koní (34 kW) a nejvyššího točivého momentu 87 Nm. Ve spojení se synchronizovanou čtyřstupňovou převodovkou umožňoval dosáhnout největší rychlosti 110 km/h. Spotřeba se pohybovala okolo 11 litrů na 100 km.

Vznikla i plážová varianta
Zákazníci mohli vybírat z řady variant: v nabídce byl například třídveřový pick-up ve dvou až osmimístném uspořádání, dále provedení s plátěnou střechou nebo pevnou střechou z plastů, nebo vozy STW (kombi) a dokonce i plážová varianta.

Škoda Trekka.


Trekka byla dlouhá 3590 mm, široká 1600 mm a vysoká podle verze 1785 až 2040 mm. Samotný vůz vážil 920 až 980 kg, užitečná hmotnost dosahovala 450 až 500 kg. Mezi roky 1966 a 1972 vznikly téměř tři tisíce kusů.

Mimochodem, Trekka je zřejmě historicky prvním automobilem navrženým a vyráběným na Novém Zélandu. K exportním trhům patřila Austrálie, Fidži, Samoa a Vietnam. Podobný koncept však použila automobilka Škoda i v Pákistánu, kde se v květnu 1970 rozeběhla výroba obdobného lehkého užitkového vozidla Skopak (Škoda-Pákistán).

Škodovky se na Novém Zélandu úspěšně prodávají i dnes, stejně jako v Austrálii a na dalších 100 světových trzích.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů