Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda zahájila výrobu modelu Kodiaq. Kvasiny se proto přejmenovaly na Qasiny

Naše téma
Redakce / ČTK | 18.10.2016
Kvasiny se v den zahájení výroby Škody Kodiaq "přejmenovaly" na Qasiny. | foto: Škoda Auto
Automobilka Škoda Auto dnes v závodě v Kvasinách na Rychnovsku zahájila sériovou výrobu svého prvního velkého SUV jménem Kodiaq.
Objednávky na nový Kodiaq prodejci Škody přijímají od začátku října, základní cena vozu je 677 900 Kč. První vozy by se k zákazníkům měly dostat v únoru příštího roku.

ČTĚTE TAKÉ: Škoda Kodiaq má kompletní český ceník. Vrcholná verze se vejde pod milion

Kodiaq nabízí při délce 4,7 metru a šířce 1,9 metru zavazadlový prostor se základním objemem 720 litrů a díky volitelné třetí řadě sedadel jako první Škoda nabízí až sedm míst k sezení. Na výběr na českém trhu jsou čtyři motory (dva spalují benzín, dva naftu) s výkony od 150 do 190 koní (110 a 140 kW).

ČTĚTE TAKÉ: Kodiaq má po berlínské premiéře. Jaký je naživo? A co chystá Škoda dál?

V Číně, která je pro Škodu Auto největším trhem, firma se zahájením výroby počítá ve druhém čtvrtletí příštího roku. Později by se měla objevit také verze se siluetou připomínající kupé. K dispozici bude určitě pro čínský trh, ale automobilka zvažuje i nasazení v Evropě.

ČTĚTE TAKÉ: Designerské hrátky: Jak může Kodiaq vypadat jako kupé? A jak ve verzi RS?

Škoda pak v souvislosti se zahájením výroby nového SUV na jeden přejmenovala Kvasiny na Qasiny. Automobilka tím navázala na mezinárodní komunikační kampaň - v květnu byl totiž aljašský ostrov Kodiak, na němž žije medvěd kodiak, který dál automobilové novince jméno, na jeden den přejmenován na Kodiaq.

Výroba Škody Kodiaq.


Českého výrobce automobilů a obec Kvasiny, čítající 1400 obyvatel, přitom pojí partnerství trvající již od poloviny čtyřicátých let. V roce 1946 sjel v této české obci poprvé z linky vůz značky Škoda, v letech 1958 až 1964 se tu pak vyráběl jeden z nejznámějších modelů značky: kabriolet Felicia. I model 110 R Coupé se stavěl v Kvasinách.

V Kvasinách se modernizuje
Aktuálně se tu produkují modely Superb, Yeti a od letošního roku pro španělský Seat SUV Ateca.

Před zahájením výroby nejnovějších modelů prošel závod Kvasiny rozsáhlým rozšířením a modernizací, krom nově zprovozněné svařovny a úprav montážní linky byly rozšířeny logistické plochy a lakovna. Nyní v závodě pracuje asi 5900 zaměstnanců a závod je tak největším zaměstnavatelem v hradeckém kraji.

ČTĚTE TAKÉ: Na auta z Kvasin zákazníci čekají měsíce. Škoda proto bude vyrábět i v sobotu

V příštích letech také vzroste výrobní kapacita závodu až na 280 000 vozů ročně, loni výroba dosáhla 142 000 vozů. 

Škoda loni vyrobila přes jeden milion vozů. Má tři závody v Česku, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Indii, na Ukrajině a v Kazachstánu, celkem zaměstnává 26 600 lidí. Za letošní rok Škoda očekává rekordní počet prodaných vozů i rekordní finanční výsledky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů