Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda začala vyrábět nové tříválcové benzinové motory

Naše téma
ČTK | 30.05.2014
Škoda začala vyrábět nové tříválcové benzinové motory. | foto: Škoda Auto
Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto začala v Mladé Boleslavi vyrábět nové tříválcové benzinové motory. Agregát 1,0 MPI řady EA 211 se vyrábí ve dvou výkonových stupních.
Nový agregát budou používat malé a kompaktní vozy značek Škoda, Seat a Volkswagen. 

Modelová řada motorů EA 211 koncernu Volkswagen zahrnuje tří a čtyřválcové benzinové motory ve čtyřech objemových variantách od 1,0 do 1,6 litru. Benzinové motory 1,2 a 1,4 TSI řady EA 211 vyrábí automobilka od konce roku 2012. Nyní rozšířil závod v Mladé Boleslavi výrobu o agregát 1,0 MPI. "V minulých letech jsme v Mladé Boleslavi podstatně rozšířili kapacity pro výrobu vozů. Nyní se na vyšší počty připravujeme i ve výrobě motorů," uvedl Michael Oeljeklaus ze Škody Auto. Motor splňuje emisní normu EU 6 a je k dispozici ve dvou výkonových variantách 44 kW (60 k) a 55 kW (75 k).

Vedle motorů TSI a MPI řady EA 211 se ve Škodě od roku 2001 vyrábějí agregáty 1,2 HTP řady EA 111. Počátkem května vyrobila automobilka třímiliontý motor 1,2 HTP.

Výroba tříválcového motoru 1,2 HTP v hlavním závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi.


V Mladé Boleslavi Škoda vyrábí také převodovky řad MQ 200 a MQ/SQ 100, v závodě ve Vrchlabí zase automatické dvouspojkové převodovky DQ 200. V příštích letech chce Škoda výrobu agregátů a motorů dále rozšiřovat, proto v Česaně u Mladé Boleslavu buduje centrum pro testování motorů za 34 milionů korun.

Výroba motorů začala v Mladé Boleslavi v roce 1899. Čtyři roky po založení podniku, který se zpočátku věnoval výrobě jízdních kol, vybavili jeho zakladatelé Václav Laurin a Václav Klement (L&K) poprvé jízdní kolo pomocným motorem a vznikla takzvaná motocykleta. Pro pohon těchto jednostopých vozidel se tehdy vyráběly jednoválcové motory o výkonu 1,25 nebo 1,75 koňských sil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů